Bärgningsbilsförare gjorde fruktansvärd upptäckt: 80 hundar hade trängts in i skåpbil – ”Kisset rann genom bilgolvet”

För ett par veckor sedan lät det svenska jordbruksverket avliva 80 hundar som smugglats från Finland till norra Sverige. Enligt den svenska polisen finns ingen pågående brottsutredning kring fallet.
Helge Johansson är bärgningsbilsföretagare från Keminmaa. En dag i maj gav han sig av för att undsätta en förare från Finland vars bil hade stannat i närheten av Haparanda i norra Sverige. När Johansson kom fram möttes han av en både förskräcklig och förbryllande syn.
Tiotals hundar hade trängts in i en liten skåpbil och i transportvagnen som var kopplad till bilen hade tre hästar klämts in.
– Det var en märklig syn. Stanken som kom från bilen var så äcklig att jag fick kväljningar. Hundkisset rann ut på vägen genom bilgolvet, berättar Johansson.
Enligt Johansson ville skåpbilsföraren vända tillbaka till Finland. Johansson bestämde sig ändå för att låta finska tullen granska bilen och hundarna.
– Först sa föraren att hon hade tolv hundar i bilen, men jag märkte att något märkligt var på gång. Jag tänkte att allt nog inte står rätt till och körde till tullen för granskning.
”Veterinären konstaterade att transporten avbryts”
Enligt Johansson granskade tullen innehållet i bilen och tillkallade både veterinär och polis. I samband med granskningen upptäckte man att det fanns 80 hundar i bilen.
– Vid tullen konstaterade veterinären att transporten avbryts här och nu. Man fick ändå inte lasta ur bilen i tullen, utan vi ombads transportera den till Pajala, på två-tre timmars avstånd. Kvinnan som körde skåpbilen hade bekanta där, säger Johansson.
Under färden mot Pajala pratade Johansson med skåpbilens förare och chockades av det han fick höra.
– Hon kom och satte sig i bärgningsbilen med ett par hundvalpar i famnen och berättade att man kan få upp till 2 000–3 000 euro per valp i Tyskland. Kanske hon på det viset började klargöra bakgrunden till det stora antalet hundar och resans slutliga syfte, gissar Johansson.
När Johansson hade bogserat skåpbilen och dess last till Pajala var hans uppdrag slutfört. Enligt honom fortsatte de svenska myndigheterna utreda fallet.
Svenska jordbruksverket beslöt att avliva hundarna
Strax efter att Svenska jordbruksverket tagit hundarna i förvar beslöt jordbruksverket att de skulle avlivas.
Enligt jordbruksverkets enhetschef Simon Löfgren fattades avlivningsbeslutet på grund av den stora smittorisken.
Uppgifterna om hundarnas ursprung, historia och vaccinationer var bristfälliga eller saknades helt.
– En del av hundarna hade dokument, andra inte. Det gick inte att kontrollera uppgifternas sanningshalt och det var inte möjligt att ordna med isolering eller karantän för så här många hundar. Vi hade inga andra alternativ än att bestämma att djuren skulle avlivas genast, säger Simon Löfgren.
De tre hästarna har varit isolerade och har genomgått provtagning för sjukdomar. Enligt Löfgren avgörs hästarnas öde när man får provsvaren.
Jordbruksverket har inte gjort någon brottsanmälan i fallet. Enligt Löfgren förbereder myndigheten just nu sin ståndpunkt i frågan och överväger om den kommer kommer att inleda en rättsprocess mot kvinnan som smugglade djuren.
Åtminstone hittills har Norrbottens länsstyrelse inte heller gjort någon polisanmälan.
– Länsstyrelsen samlar ihop information om fallet och beslutar sedan om det finns orsak att misstänka kvinnan som fört in hundarna till landet för brott mot djurskyddslagen eller rentav djurplågeri, säger djurskyddsenhetens chef Anna Modig.
Den svenska polisen har inte fått in någon polisanmälan i fallet och har inte heller börjat utreda fallet på eget initiativ.
– Länsstyrelsen bad polisen om handräckning i samband med händelsen, men någon brottsutredning har vi inte på gång, säger förundersökningsledare Kimmo Ritjärvi vid Östra Norrbottens polisdistrikt.
Paret som tog emot hundarna i Pajala: De var smutsiga
SVT har intervjuat paret som även anmälde fallet till polisen.
Michael och Yvonne Steindl bor i Torneådalen på den svenska sidan och berättar i intervjun att de fått ett telefonsamtal från en kvinna som de tidigare köpt en häst från.
”Hon ringde och sa att hennes mor hade fått problem med sin bil och att hon var i våra trakter och behövde hjälp. Hon berättade också att hennes mor hade med sig sex till åtta hundar och tre hästar”, säger Michael Steindl till SVT.
Det här paret berättar också i intervjun att de blev förskräckta när de såg hur många hundar det fanns i bilen. Enligt paret var hundarna smutsiga och i dåligt skick. Hundarna var av flera olika raser. När det gäller hästarna var det tre hästar i en transportvagn som var avsedd för två hästar.
Sveriges radios Meänraatio skickade en bild till Yle på den Ford Transit som hundarna transporterats i. Bilen har tyska registerplåtar. Enligt Meänraatios reporter Annika Lanttos uppgifter är kvinnan som körde bilen i 60-årsåldern. De svenska myndigheterna har inte kunnat fastställa kvinnans nationalitet.
Enligt Lanttos uppgifter skjutsades kvinnan tillbaka till Finland genast på måndagen och hon har eventuellt kunnat fortsätta sin resa.
Lantto berättar att Norrbottens länsstyrelse bekräftat till henne att paret som gjorde anmälan till polisen inte misstänks för något brott.
Finlands djurskyddsförbund: ”Ett tragiskt, men inte överraskande fall”
Enligt Kati White, verksamhetsledare för Finlands djurskyddsförbund, är illegal handel med djur vanligt förekommande i Europa.
– Det aktuella fallet är tragiskt men inte så överraskande. Illegal handel med djur är vanlig i Europa. Hundar smugglas till Finland via hamnarna, till exempel från Östeuropa.
Enligt White finns det organiserad brottslighet i bakgrunden och vinsterna från den illegala handeln med djuren är stora även om man tar riskerna med i beräkningen.
Polisen och tullen i Finland tiger
Päivi Suokas, kriminalöverkommissarie vid Lapplands polisstation, berättar att polisen känner till fallet men att man inte undersöker det och inte heller kommenterar det. Hannu Sinkkonen, chef för tullens brottsundersökning, vägrar likaså att kommentera det aktuella fallet vars eventuella förundersökning ligger hos de svenska myndigheterna.
Enligt Sinkkonen händer liknande fall då och då.
– I allmänhet transporterar folk sina egna djur över gränsen och har pappren i skick, säger Sinkkonen.
Eftersom både Finland och Sverige är EU-länder råder fri rörlighet mellan länderna. Tullens övervakning vid gränserna baserar sig på den information och de iakttagelser som man fått och man utför till exempel inga slumpvisa kontroller. När tullen upptäcker en last som kräver tillstånd granskar man tillstånden. När det gäller djur handlar det till exempel om att granska vaccinationsintyg och mikrochip.
Det här är en översättning och bearbetning av artikeln Hinausautokuljettajan karmea löytö: 80 koiraa sullottu pakettiautoon – ”virtsa valui auton lattian läpi”. Översättningen är gjord av Erika Rönngård.
Rättelse 30.6.2023 kl. 21.51: Det var finska tullen, inte den svenska, som granskade bilen.