Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

70 lediga jobb och tre sökande – problem med att hitta sommarvikarier till vården i Östnyland

Rullstolar och rollatorer på en bäddavdelning i Pargas.
Bildtext Ingen enhet måste stängas ner, men en stor del av arbetskraften är inhyrd inom Östra Nylands välfärdsområde i sommar.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Det har varit mycket svårt att hitta sommarvikarier inom Östra Nylands välfärdsområde i år. Inte heller fasta tjänster har lockat sökande. Vid Borgå sjukhus har det varit svårt att hitta kompetent personal.

– Det har varit en jobbig vår eftersom vi inte har haft sökande till befattningar, varken till vikariat eller fasta befattningar, säger Kirsi Oksanen som är ansvarsområdesdirektör för äldrevården.

Äldrevården hade, och har fortfarande, 70 lediga tjänster och fick in tre ansökningar under våren.

Oksanen är inte ännu riktigt nöjd med läget inför sommaren, men tror att de ska klara semestersäsongen inom hemvården och på serviceboenden.

Kirsi Oksanen.
Bildtext Kirsi Oksanen säger att de inte skulle klara av semestertiderna utan inköpt arbetskraft.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

– Nästa vecka börjar ännu några nya skötare. Men sedan kan förstås sjukfrånvaro och andra oväntade saker komma och stöka till det, säger Oksanen.

Enda sättet att klara av sommaren är att köpa in tjänsterna från privata serviceproducenter.

Få sökande till alla lediga vårdjobb

Välfärdsområdets personaldirektör Anu Rautiainen berättar att läget är likadant överallt. De måste använda köptjänster för att klara av sommaren på de flesta avdelningarna.

En bidragande orsak till att Östra Nylands välfärdsområde fått så få ansökningar i år kan också bero på att områdets lediga jobb först inte syntes på webbsidan Kuntarekry där den här sortens jobb vanligtvis annonseras. Den saken har nu rättats till.

Förutom att äldrevården haft svårt att få vikarier så har exempelvis inte en enda sjukskötare sökt till mentalvårds- och missbrukartjänster för ungdomar, rehabiliteringstjänsterna saknar också sökande. På många håll har det endast funnits en eller två sökande på flera jobb.

Personaldirektör Anu Rautiainen vid Östra Nylands välfärdsområde.
Bildtext Det har varit svårt att locka närvårdare och sjukskötare till Östra Nylands välfärdsområde, men läget är likadant i hela landet säger personaldirektör Anu Rautiainen.
Bild: Pia Hannula / Östra Nylands välfärdsområde

Det är ändå inte kris, ingen enhet måste köras ner under sommaren. Men det kostar välfärdsområdet mera att köpa in tjänsterna, än att anställa egen personal säger Anu Rautiainen.

Borgå sjukhus opererar färre på sommaren

Vid Borgå sjukhus säger Kimmo Halonen som är chefsläkare att sommaren blir ganska svår i år.

Sjukhuset har redan nu tvingats banta ner på verksamheten för att få personalen att räcka till, och det fortsätter över sommaren.

Vad kommer till vikarier så finns det tillräckligt många händer, problemet är att hitta kompetenta vikarier som har alla lov i skick så att de exempelvis får ge medicin intravenöst.

Han säger ändå att de klarade av förra sommaren utan problem, och tror att det ska gå bra i år också. Det är redan tradition att det planeras in färre operationer sommartid.

Diskussion om artikeln