Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ulrika, Noah och Robin får alla sin examen i vår: ”Framtiden är ännu väldigt öppen”

Det är den tiden på året då många glada ungdomar får fira att de har blivit klara med sina studier på andra stadiet. Yle Åboland har pratat med några nyutexaminerade ungdomar från Åboland om de tre senaste åren, och om framtiden.

Robin Wikström från Korpo insåg att han ville söka till Axxells elmontörsutbildning då han hade prao tillsammans med en elektriker.

– Det är varierande, och man ser tydligt resultatet av det man gör. Dessutom finns det alltid gott om jobb.

Wikström har trivts bra vid Axxell. Han har bott vid internatet i Pargas, och det har varit kort väg att ta sig till skolan. Stämningen har varit god, och han har lärt sig många olika saker.

– Teoritimmarna har kanske varit det tråkigaste, men det har nog funnits roliga teoritimmar också. Jag har bland annat fått lära mig koppla lampor, brytare och motorer, allt möjligt. När man ska ha praktik känns det alltid som om man har glömt allting, men nog märker man att det sitter kvar när man kommer igång.

Framtiden är fortfarande öppen för Wikström. För tillfället jobbar han i Nagu, vilket han gärna fortsätter med tills det blir dags för militären, men han vet inte vad han vill hitta på efter det.

– Jag har inte sökt till några skolor just nu, men efter militären får vi se vad som händer. Det skulle kanske vara roligt att flytta till Pargas till exempel, säger Wikström.

Gymnasiet ger betänketid

Ulrika Laurén tar studenten vid Kimitoöns gymnasium. Hon valde gymnasiet eftersom hon tänkte att det skulle bli en bra grund för fortsatta studier.

– Man har haft tid att fundera på vad man vill göra, man behövde inte bestämma sig direkt. Och så var det lätt att bo kvar hemma, säger Laurén.

Laurén säger att hon inte hade så stora förväntningar kring vad hon skulle lära sig när hon sökte till gymnasiet, men hon är nöjd med de tre år som gått.

– Det har varit fint att vi har varit en liten klass, det har gjort att vi har en fin gemenskap.

I höst ska Laurén börja studera ekonomi vid Åbo Akademi. Det var inte ett självklart val att söka till just ekonomiutbildningen, men ekonomi har alltid känts intressant, berättar hon.

Merkonomutbildning ger bra grund för framtida företagande

Noah Ekholm från Reso har studerat till merkonom de tre senaste åren. Han valde merkonomstudierna eftersom han är intresserad av företagande och vill göra något helt eget i framtiden.

– Jag vet ännu inte riktigt vad för slags företag jag skulle vilja starta, men det måste vara något jag är intresserad av och kan mycket om. Min familj jobbar med bilar, men det vet jag inte om jag vill göra. Jag vill göra allt själv från början till slut.

Ekholm är nöjd med vad han har lärt sig vid Åbo yrkesinstitut med tanke på framtiden. Stämningen har varit bra i klassen, och lärarna är hjälpsamma.

– Jag har lärt mig om marknadsföring, försäljning och logistik till exempel, som är viktiga för att klara sig som företagare. Under praktikperioderna har man också lärt sig jättemycket, det är ju riktigt jobb man får testa på.

Ekholm ska till militären om en månad, och efter det har han tänkt studera vidare till tradenom.

– Där lär man sig ännu mer om företagande och att starta eget, det är jag mycket intresserad av.