Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland ger order om vedergällning: Fyra av fem ryska konsulat stängs

Bildmontage på Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Rysslands president Vladimir Putin.
Bild: Yle

Tyskland kommer att drastiskt minska den ryska diplomatiska närvaron på tysk mark efter att Ryssland minskat antalet personer som Tyskland kan anställa vid sina ambassader och institutioner i Ryssland.

Tyskland säger sig ha meddelat Ryssland att fyra av de fem ryska konsulaten i Tyskland stängs.

Ryssland kommer bara att få driva ambassaden i Berlin och ytterligare ett konsulat.

Den tyska regeringen återkallar licenserna för fyra ryska konsulat som vedergällningsåtgärd. Enligt Tysklands utrikesministerium är åtgärden avsedd att skapa en ”paritet mellan personal och strukturer” mellan de två länderna.

Ryssland satte gräns för tysk närvaro

Det här sker efter att Ryssland satt en gräns för tysk ambassadpersonal och relaterade organisationer. Den ryska regeringen har meddelat att det införts en övre gräns på 350 tyska regeringstjänstemän, inklusive de som arbetar i kulturinstitutioner och skolor.

I lördags blev det klart att hundratals tjänstemän och lokalt anställda som arbetar för tyska institutioner i Ryssland måste lämna landet eller förlorar sina jobb. Ordern gäller konsulat- och ambassadtjänstemän, och anställda vid Goethe kulturinstitut samt vid tyska skolor och daghem.

Enligt det tyska utrikesministeriet kommer de tyska konsulaten i Kaliningrad, Jekaterinburg och Novosibirsk att stängas vilket innebär att det finns en tysk ambassad enbart i Moskva och ett konsulat i Sankt Petersburg.

Återspeglar en låg nivå på de rysk-tyska relationerna

Nedstängningarna speglar en ny låg nivå i relationerna mellan Moskva och Berlin sedan Rysslands invasion i Ukraina i februari 2022.

Enligt det tyska utrikesministeriets talesperson Christofer Burger är det beklagligt. Han konstaterar att kriget innebar att det inte finns någon grund för bilaterala aktiviteter mellan de två länderna längre.

Burger påpekar att det är ”beteendet från den ryska sidan som har fört oss in i den här situationen”. Han säger att Tysklands beslut att koncentrera sin återstående personal till ambassaden och ett nyckelkonsulat kommer att bevara den diplomatiska närvaron i Ryssland.

Utredningar kring sabotaget mot Nord Stream försämrar också relationerna

Ryssland kallade nyligen hem också sina ambassadörer i Tyskland, Danmark och Sverige för att protestera mot något som Ryssland kallar för en fullständig brist på resultat i en gemensam utredning av gasexplosionerna på Nord Stream-ledningen i fjol.

Ryssland anser att de tre länderna vägrar att samarbeta med Moskva, och att de inte är intresserade av att fastställa de verkliga omständigheterna kring händelsen. Enligt Ryssland försöker länderna dölja spåren och de verkliga gärningsmännen bakom brottet.

För en månad sedan utvisade Ryssland mer än 20 tyska diplomater i vad de sa var vedergällning för att Tyskland utvisade ryska diplomater kort efter Rysslands invasion i Ukraina.

Ryssland stänger Finlands ambassadkontor i Villmanstrand

På tisdagen kom besked om att Ryssland stänger sin ambassads kansli i Villmanstrand samt två filialer till Finlands generalkonsulat i Sankt Petersburg den 1 juni. Beslutet att stänga kontoret i Villmanstrand uppges bero på den kurs Finland tagit.

Nyligen kom också besked om att Ryssland har utvisar fem svenska diplomater och stänger Sveriges konsulat i Sankt Petersburg.

Källor: Reuters, AP, AFP, DW