Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pauliina Miettinen tar över KuPS – ställer in resan till fotbolls-VM: ”Allt var planerat och betalt men jag kom fram till att det här är viktigare”

Pauliina Miettinen poserar för kameran.
Bildtext Pauliina Miettinen tar över ligatrean KuPS.
Bild: Marianne Nyman / Yle

KuPS fotbollsdamer får en ny tränare då Pauliina Miettinen tar över efter Ollipekka Ojala. Ojala, som har lotsat till laget till två raka guld, är nu sjukskriven.

Det är oklart hur länge Pauliina Miettinen ska träna KuPS, men av allt att döma kommer hon att coacha laget under en överskådlig framtid. Miettinen har nämligen inhiberat sin resa till sommarens fotbolls-VM som spelas i Australien och Nya Zeeland mellan den 20 juli och 20 augusti.

– Allt var planerat och betalt men jag kom fram till att det här är viktigare. Jag hinner åka till Australien senare i livet, säger Miettinen till Yle Urheilu.

Ollipekka Ojala intervjuas.
Bildtext Ollipekka Ojala är sjukskriven. Han har tränat KuPS sedan 2019 och tagit ett brons (2020) och två guld (2021, 2022).
Bild: Antti-Petteri Karhunen / Yle

KuPS gick in i säsongen som solklar guldfavorit och inledde säsongen med fem raka segrar. I de två senaste matcherna har laget kammat noll: i toppmötet mot HJK blev det en 0–4-förlust och i söndags förlorade laget med 3–4 mot Åland United.

– Det finns en del bra saker, men samtidigt mycket att korrigera. KuPS har spelat som ett antal individer, inte som ett lag, säger Miettinen.

– Laget håller hög nivå och nu gäller det att hitta samspelet.

Tabelltoppen efter sju omgångar
LagPoäng
1. HJK18
2. Åland United15
3. KuPS15
4. Honka11

Pauliina Miettinen är 51 år gammal och har senast tränat TiPS i två säsonger, 2020–21. Båda säsongerna fick Vandalaget nöja sig med silver.

Den sista säsongen var tung för både Miettinen och TiPS. I maj 2021 diagnostiserades Miettinen med bröstcancer och på hösten meddelade TiPS att damlaget läggs ner på grund av ekonomiska skäl.

– Jag har återhämtat mig efter cancern och kunnat leva ett normalt liv i ett och ett halvt år. Jag har rest och idrottat, säger Miettinen.

– Cancern gav mig ett nytt perspektiv på livet. Det finns annat i livet än att känna pressen i idrottsvärlden.

Före silvren i TiPS har Miettinen bland annat tränat i USA och tagit två guld med PK-35 Vanda (2011, 2012).

Medaljlagen 2019–2022
SäsongGuldSilverBrons
2022KuPSHJKÅland
2021KuPSTiPSÅland
2020ÅlandTiPSKuPS
2019HJKHonkaÅland

Efter att ha lämnat TiPS hösten 2021 har Miettinen varit expertkommentator hos Yle.

– Jag har väntat på att få ett tränarjobb. Jag har fått erbjudanden men inga som känts bra, säger Miettinen.

Nu sluts en cirkel då Miettinen återvänder till hemstaden Kuopio.

– Organisationen och laget är bra. Jag känner mig laddad men vet att det finns mycket som behöver göras.

KuPS ligasäsong fortsätter på fredag med en bortamatch mot Ilves.

Artikeln är en bearbetad översättning av Hinni Hirvonens artikel Kansallista liigaa hallinnut KuPS vaihtaa valmentajaa – mestariluotsi Pauliina Miettinen palaa kotikaupunkiinsa: ”Paljon korjattavaa” för Yle Urheilu.