Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Staden stöder inte årets Raseborgsfestival eftersom den inte längre är ny och inte ordnas i Karis

Tusentals människor på den första Raseborgsfestivalen i juni 2019.
Bildtext Den första Raseborgsfestivalen hölls i Karis i juni 2019. Arkivbild.
Bild: Raseborgsfestivalen

Raseborgs stad kommer inte att understöda årets Raseborgsfestival som ordnas i Ekenäs i augusti. Arrangörerna hade hoppats att staden skulle understöda evenemanget med 15 000 euro genom ett marknadsföringssamarbete.

Stadens utvecklingschef Jennifer Gammals beslutade i april att inte godkänna förslaget till samarbetsavtal som arrangörerna hade gjort upp.

Orsakerna var bland annat att evenemanget inte längre är nytt, att det ordnas i Stallörsparken i Ekenäs och inte i Karis som tidigare år och att det inte är tvåspråkigt som tidigare med både finskspråkiga och svenska artister.

Bad om sänkt hyra

Arrangörerna lämnade in en omprövningsbegäran där de bland annat förde fram att kostnaderna är högre än förra året. De bad också om att staden skulle sänka hyran för festivalområden om de inte går med på marknadsföringssamarbetet.

Raseborgs stadsstyrelse sade i måndags nej till både marknadsföringssamarbetet och till nedsatt hyra.

Festivalen nu i Ekenäs

Staden hade ett marknadsföringssamarbete med de två tidigare Raseborgsfestivalerna i Karis. Då var det frågan om en ny festival som ordnades på en ny plats och som var tvåspråkigt med ungefär lika många finskspråkiga och svenskspråkiga artister.

I sommar ordnas festivalen i Stallörsparken i Ekenäs och artisterna uppträder på svenska eller engelska. Gyllene Tider är huvudartist och också bland andra Carola Häggkvist och Bonnie Tyler uppträder.

Diskussion om artikeln