Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Akuten vid Vasa centralsjukhus fortfarande hårt belastad – efter tuff vår väntar utmanande sommar

Servicechef Ann-Katrin Brandtberg på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Ann-Katrin Brandtberg, servicechef på akuten vid Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Ovanligt långt in på året verkar många österbottningar drabbas av olika infektionssjukdomar. Det har synts på akutmottagningen vid Vasa centralsjukhus, som också lider av personalbrist. Nu vädjar man till befolkningen om att ringa först.

Ann-Katrin Brandtberg, servicechef för akuten, uppger att det varit en lång vinter med många infektionssjukdomar. Det ovanliga är att patienterna fortsatt strömma in trots att det nu är försommar.

– Det har varit en tuff vår med jättemycket infektioner. Dels corona och äldre som blivit ganska så sjuka i det, och så väldigt mycket b-influensa som pågått långt in i maj, säger Brandtberg.

Många äldre patienter som insjuknat i corona har behövt hjälp vid akuten och sedan avdelningsvård.

– Corona syns på det sättet hos många äldre att de inte klarar sig hemma när infektionen är aktiv, de kan få tyngre att andas och då orkar de inte sköta om sig därhemma.

Ovanligt många barn på akuten

Förutom att Österbotten fick en lång influensasäsong och en ny coronavåg har också olika typer av vinterkräksjuka och RS-virus drabbat många i området år.

Tidigare i vintras talade man om en såkallad trippelepidemi då corona, influensa och RS-virus härjade samtidigt. Många virussjukdomar höll låg profil under coronapandemin, då restriktionerna inte gav dem utrymme att spridas och under tiden sjönk mångas immunitet mot dessa virus.

Människor rör sig vid ingången till Vasa Centralsjukhus
Bildtext Det händer att klienter söker sig till akuten med krämpor som kunde vänta. Ring därför först, är uppmaningen från servicechef Ann-Katrin Brandtberg.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Ann-Katrin Brandtberg påpekar att det finns ytterligare en faktor som kan ha bidragit till att patientflödet fortsatt vara så stort hela våren: Den ovanligt stora mängden pollen. Har man en influensa och reagerar på pollen samtidigt kan det påverka en del patienter rejält.

– Vi har till exempel haft ovanligt många barn på akuten med flunssa och tungt att andas, säger Brandtberg.

Enligt henne handlar det om barn i olika åldrar, kanske framför allt lekåldern men också små barn.

Ring först!

Under både vintern och våren har alltså akuten belastats av ett stort patientflöde och periodvis, då även avdelningsplatserna i välfärdsområdet varit fulla, har riktiga flaskhalsar uppstått så att patienter som absolut inte längre borde ligga kvar på akuten ändå gör det.

Ann-Katrin Brandtberg säger att situationen dessutom påverkas av den personalbrist som råder på akuten. Man saknar fast anställd personal och får inte sökande till de lediganslagna tjänsterna.

– Vi söker hela tiden och hoppas verkligen på att få personal.

Samtidigt står sommaren och semesterperioden inför dörren. Brandtberg konstaterar:

– Vi har säkert en väldigt utmanande tid framför oss.

På grund av den tuffa ekvationen med stort patientflöde, återkommande brist på avdelningsplatser och kris i tillgången på kunnig personal vädjar Brandtberg till befolkningen om att agera så att akuten inte belastas mer än nödvändigt.

– Det är nu ännu viktigare att man tar kontakt per telefon först. Man ska inte komma direkt hit till akuten, säger Brandtberg.

Hon uppmanar klienterna att dagtid vara i kontakt med sin egen hälsovårdscentral, där man är bra på att bedöma vårdbehovet. Man kan också ringa den nationella jourhjälpen på telefonnummer 116 117 för att få hjälp med att bedöma om man borde ta sig till akuten. 06 218 9000 kan man också ringa, då kommer man till kundservicecentralen i Österbottens välfärdsområde.

– Det är verkligen viktigt att var och en tar sitt ansvar på det viset så att det blir minsta möjliga belastning här hos oss, säger Brandtberg.