Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pandemin och invasionen av Ukraina gjorde allting dyrare inom byggbranschen – nu lever hoppet om att intresset för hantverket ska få ett uppsving

Två personer står med en målarburk
Bildtext Thomas och Riikka Noreila jobbar med att renovera gamla trähus.
Bild: Vendla Fagerudd / Yle

Byggbranschen återhämtar sig som bäst från förra årets kostnadskris, men ännu är det långt kvar till de gamla prisnivåerna. Det säger Thomas Noreila, företagare inom byggbranschen.

Byggbranschen har levt genom en kostnadskris de senaste åren, det intygar byggföretagaren Thomas Noreila. Svenska Yle följde med Noreila och hans team under en arbetsdag i början av sommaren.

– Förra året sköt materialkostnaderna i höjden. Nu har de kommit ner till nästan samma nivå som de var på före coronapandemin, men jag tror inte att de någonsin kommer att återgå till det normala, säger Noreila.

De ökade kostnaderna syns antagligen delvis i de senaste siffrorna för renoveringsbranschen. 2022 utfördes reparationer på ägda bostäder – småhus, radhus och lägenheter – till ett värde av 5,1 miljarder euro. 2021 var motsvarande siffra 4,6 miljarder euro och 4 miljarder år 2020.

Sammanlagda värdet på alla bostadsreparationer ifjol var nästan nio procent högre än året innan, 7,6 miljarder euro.

Man som sitter i en snickeriverkstad och tittar på en surfplatta
Bildtext Thomas Noreilas vill jobba för att bevara de inhemska hanverkstraditionerna i renoveringskulturen.
Bild: Vendla Fagerudd / Yle

Tillsammans med coronan är det invasionen av Ukraina som förorsakade en enorm prisökning inom byggbranschen, liksom i många andra branscher. Enligt Noreila hade man inte förstått hur mycket material som importeras från Ukraina och Ryssland.

Kostnaderna för det material som bränns, exempelvis kakel och tegel, påverkas i sin tur av gasmarknaden. Allt det här betyder i praktiken att man måste ha bättre framförhållning för att få materialet i tid.

Noreila driver ett företag som specialiserat sig på renovering av gamla trähus, med kontor i Helsingfors och snickeri i Tenala i Raseborg.

Ett av företagets mål är att kombinera finska bygg- och hantverkstraditioner med moderna inslag. Arbetet med renoveringsprojekt skiljer sig mycket från nybygge. Eftersom det inte finns någon färdigt utstakad plan gäller det att vara flexibel.

– Man måste vara kreativ och acceptera att projektet kommer att innehålla överraskningar. Man kan alltid lära sig någonting nytt, säger Noreila.

För Noreila börjar just den här arbetsdagen med ett besök till Eira sjukhus, ett av företagets många renoveringsobjekt. Där arbetar Aivo Moor med att byta ut takplattorna.

Aivo Moor står i en skylift
Bildtext Aivo Moor ska åka upp med skyliften och utföra renoveringsarbeten på Eira sjukhus i södra Helsingfors.
Bild: Vendla Fagerudd / Yle

Efter ett besök till affären fortsätter resan till ett av företagets andra renoveringsobjekt. Markus Randström och Mykola Dereza arbetar utomhus med en av husets dörrar. På samma hus görs också en fasadrenovering.

Att bestämma hur mycket av materialet som ska bevaras är en viktig del av planeringen. Målet är att ha kvar så mycket som möjligt, men i vissa fall går inte allt att rädda. Då kan ett alternativ vara att försöka återskapa de delar som inte går att använda.

– Förstås blir mycket nytt när man restaurerar ett gammalt hus. Målet är att det ska bli fint gjort samtidigt som stämningen bevaras, säger Noreila.

Kombinera nytta med nöje i verkstadsmiljö

Allt renoveringsarbete behöver inte göras på plats. På företagets snickeriverkstad i Tenala i Raseborg arbetar hantverkare med att reparera fönster, dörrar och mindre trädetaljer. I en av verkstäderna är Katja Pitenius i full färd med att byta ut glasrutorna till ett av de många fönster som ligger runt om i lokalen.

Bredvid Pitenus står Jenny Alfthan och kittar ett fönster. Enligt henne kan man kombinera nytta med nöje när man renoverar.

– Det är givande att rusta upp något gammalt som kommer till användning. Det är också miljövänligare, säger hon.

Kvinna som restaurerar ett fönster
Bildtext – Det bästa med arbetet är att det är varierande. På sommaren får man göra lite annorlunda jobb än under vintern, säger Katja Pitenius.
Bild: Vendla Fagerudd / Yle

De som jobbar i verkstaden gör också nya trädetaljer som inte går att återställa i husen enligt originalmodell. På så sätt kan man bevara atmosfären i huset även om originaldelarna inte finns kvar.

Att fler vill komma ifrån slit och släng-kulturen och istället välja ett hållbart alternativ är en trend som gör att vi sparar på resurser

Thomas Noreila

En omfattande renovering kräver mer tid och resurser än när man bygger nytt. Ofta innebär det också en större ekonomisk satsning för kunden.

– Måttbeställda arbeten är dyrare än det man kan köpa från hyllan. Förstås måste privatpersoner leva i realekonomin, men många har insett att det lönar sig att satsa på virke som håller längre.

– Att fler vill komma ifrån slit och släng-kulturen och istället välja ett hållbart alternativ är en trend som gör att vi sparar på resurser, säger Noreila.

I verkstaden återskapas delar som inte går att bevara enligt originalmodell.

Noreila tror att intresset för hantverk av god kvalitet kommer att öka.

– Folk är fascinerade av husens historia, arkitektur och plats. Man brukar säga att om det är byggt med kärlek finns själen i huset. Sällan får jag en sådan känsla när jag kommer till ett nytt hus.

På frågan om hur Noreila ser på framtiden svarar han att han hoppas att byggbranschen ska få ett uppsving.

– Just nu duckar nybygget medan det går bättre på renoveringssidan. Jag tror att allt fler kommer att söka efter lösningar som är billiga i längden.