Fackanslutna löntagare kan gå miste om förmån på hundratals euro: ”Skulle leda till utmarscher”
Facket rasar över uppgifter om att nästa regering kan vara på väg att slopa löntagarnas rätt att dra av den fackliga medlemsavgiften i beskattningen.
Meyer-varvets huvudförtroendeman Martti Ervasti är uppenbart irriterad när Svenska Yle träffar honom i Åbo och ber om en kommentar till uppgifterna.
– Det är genom sådana här åtgärder som man garanterat lyckas skapa oro och konflikter på arbetsmarknaden, säger Ervasti som är huvudförtroendeman för ungefär tusen anställda på Åbovarvet.
Finansministeriet stöder förslaget att avskaffa avdragsrätten och beräknar att förändringen skulle öka statens skatteintäkter med 220 miljoner euro.
Fackanslutna löntagare har tills vidare en lagstadgad rätt att dra av medlemsavgiften, eftersom det i lagstiftningen tolkats som utgifter för förvärv av inkomst. Men enligt Finansministeriet är tolkningen inte entydig.
Skattepolitiken är fortfarande ett olöst kapitel i de pågående regeringsförhandlingarna.
Förmån värd hundratals euro per år – se några exempel
Medlemsavgifter till facket är avdragsgilla i inkomstbeskattningen. Fackavgiften betalas från bruttolönen vilket minskar på den skatt som måste betalas.
Hur mycket är den här förmånen värd? Vi ger här tre exempel med för personer i olika branscher.
Exempel 1. En sjukskötare tjänar 3 500 euro i månaden. Medlemsavgiften i vårdfacket Tehy är 1,1 procent av lönen, det vill säga 38,5 euro per månad. Marginalskatten vid inkomstnivån 3 500 euro/mån är cirka 41 procent. Värdet på skatteförmånen är 41 procent av 38,5 euro = 15,79 euro i månaden eller cirka 189 euro per år.
Exempel 2. En städare tjänar 2 100 euro i månaden. Medlemsavgiften i servicefacket PAM uppgår till 1,5 procent av lönen, alltså 31,5 euro i månaden. Städarens marginalskatt är cirka 28 procent. Värdet på skatteförmånen är 8,82 euro per månad eller cirka 106 euro per året.
Exempel 3. En professor vid ett universitet tjänar 7 000 euro i månaden. Medlemsavgiften i Professorsförbundet som hör till Akava är 0,9 procent av lönen, alltså 63 euro per månad eller 756 euro i året. Marginalskatten är 43,6 procent. Skatteförmånens värde är 27,5 euro per månad eller 330 euro per året.
Källor: Skattebetalarnas centralförbund, Servicefacket PAM, Vårdfacket Tehy, Professorsförbundet
”Flera hundra euro i året i uteblivna inkomster”
Åbovarvets huvudförtroendeman Martti Ervasti säger sig tjäna ungefär 45 000 euro i året i lön. Lönen är ”lite högre än kollegernas” på grund av tillägg som ingår i uppdraget som förtroendeman. Av lönen betalar han 1 procent till Industrifackets som medlemsavgift, alltså 450 euro per år eller 37,5 euro per månad.
Marginalskatten är cirka 41 procent vilket innebär att värdet på skatteförmånen är 15,4 euro per månad eller cirka 185 euro per år.
Ervasti säger att avdragsrätten handlar om mer än bara pengar.
– Många ser på det väldigt personligt. Det handlar om grundläggande saker för människor, som köpkraft och utkomst. Folk kommer inte att godkänna en sådan här förändring.
Hur tror du vardagen skulle förändras på Åbovarvet om nästa regering avskaffar avdragsrätten?
– Lokala överenskommelser som vi har på varvet skulle bli svårare att upprätthålla. Det skulle säkert leda till utmarscher.