Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Viktbegränsningar på Rävsundsbron skulle ha en massiv inverkan på industrin och transportföretagen i Pargas: ”Skulle innebära stora kostnader”

Uppdaterad 01.06.2023 14:17.

De nya hastighetsbegränsningarna på Rävsundsbron är inte ett problem för de transportföretag som Yle Åboland pratat med. Däremot skulle eventuella viktbegränsningar vara ett stort problem, anser företagen.

Transportföretagare Tony Wihlman i Pargas kör regelbundet över bron med sin grusbil, beroende på var hans kunder är.

– Inte har restriktionen på 30 kilometer i timmen någon tidsmässig inverkan. Huvudsaken är att det inte införs viktbegränsningar och att bron hålls uppe, säger Wihlman.

Ifall viktbegränsningar skulle införas, så skulle det inte löna sig att ta kunder på andra sidan bron, utan man skulle stanna i Pargas, tror Wihlman.

Rävsundsbron är den enda fasta förbindelsen till och från Pargas.

– Då skulle jag kanske lämna bort arbeten i S:t Karins. För min del inverkar det kanske inte så mycket, men det skulle vara ett hårt slag för industrin här i Pargas.

Företagaren Tony Wihlman står framför sin lastbil med släp.
Bildtext Transportföretagaren Tony Wihlman hoppas att de åtgärder som nu har tagits räcker till och att större begränsningar inte införs.
Bild: Nora Engström / Yle

Transportföretag: Hastighetsbegränsningarna inte ett stort problem - men möjliga viktbegränsningar är det

Transportföretaget Powder-Trans långtradare kör varje dag över Rävsundsbron. Bron är mycket viktig för industrin i Pargas, säger bolagets vd Fredrik Blomqvist.

– Hastigheten har trappats ner på bron flera gånger och det innebär att det tar längre tid att komma fram. Men själva hastigheten är inte så avgörande. Det viktigaste är att vi kan köra över bron med fulla laster, säger Blomqvist.

Vd Fredrik Blomqvist står framför en långtradare på bolagets gård.
Bildtext Enligt vd Fredrik Blomqvist borde beslutet om den nya bron ha fattats mycket tidigare.
Bild: Nora Engström / Yle

Enligt Blomqvist var det en oroväckande nyhet att hastighetsbegränsningen sänktes nu, då det fortfarande är två år kvar tills den nya bron står klar. Samtidigt är det bra att myndigheterna följer med läget, säger han.

– Vi kan leva med sänkta hastigheter. Men viktbegränsningar skulle innebära stora kostnader både för transportföretagen och för kunderna. Det skulle också innebära flera transporter och därmed en motsvarande belastning på bron, fortsätter Blomqvist.

”Bron borde ha byggts redan för några år sedan”

Sedan år 2013 har tyngre och större långtradare på upp till 76 ton tillåtits på våra vägar. Enligt Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland har det här varit en stor orsak till att bron har försämrats i en snabbare takt än vad myndigheterna räknat med.

Redan nu har det funnits begränsningar på bron gällande specialtransporter, och tungtransporter måste hålla ett avstånd på 60 meter från varandra på bron.

Enligt Fredrik Blomqvist fattades beslutet om en ny bro alldeles för sent.

– Bron borde ha byggts redan för några år sedan. Man visste ändå om att bron är slut.

Rävsundsbron
Bildtext Den nya bron byggs som bäst intill den gamla bron och ska stå färdig år 2025.
Bild: Arash Matin / Yle

Hur ser ni till att ni håller hastighetsbegränsningarna och att ni kör med den tillåtna vikten?

– Vi ser till att de hålls. Vi har inga specialtransporter och vi kör via en våg varje gång, så vi vet vikten på våra transporter. Det finns också begränsningar på avståndet mellan tunga transporter på bron. Det är inte så lätt för chauffören, för vi håller avstånd, men vet inte om fordonet bakom är lastat eller kör tomt, säger Fredrik Blomqvist.

Tony Wihlman tror inte att det blir större köer på Rävsundsbron i och med hastighetssänkningen. Men om ytterligare begränsningar genomförs, såsom trafikljus eller om bron blir enkelfilig, så blir det problem, säger han.

– Då får vi sitta i köer och då måste man undvika att köra över bron i rusningstid. Det grötar till trafiken i så fall.

Diskussion om artikeln