Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svetlana Bogatcheva får bara köra automatväxlade bilar – är en av tusentals finländare som väljer att begränsa sitt körkort

Varje år tar cirka 60 000 personer B-körkort i Finland. De som väljer att begränsa sitt körkort till endast automatkörkort har koden 78 i sitt körkort. - Spela upp på Arenan

Det har blivit mycket vanligare att nya förare väljer att ta körkort som gäller endast för automatbilar. På knappt tio år har mängden tiodubblats. Även bilindustrin har gått snabbt mot automat.

En av dem som valt att begränsa sitt körkort är Vasabon Svetlana Bogatcheva.

– Jag är rädd att köra och det är lättare att köra en automatväxlad bil. Man vill ju inte göra livet svårare.

Att vara utan körkort är inte heller ett alternativ för henne.

– Vi bor i Finland, det kan vara -20 och snöyra på vintern. Och ibland har man grejer som måste föras till skola eller jobb, säger Bogatcheva.

En kvinna med leopardmönstrad kappa sitter i en bil och tittar ut.
Bildtext Jag kommer att köra många extra timmar tills jag känner mig helt trygg bakom ratten, säger Svetlana Bogatcheva.
Bild: Ulrika Stagnäs-Lund / Yle

Automat är lättare

Kajsa Kronqvist, trafiklärare på Traffic Studio, säger att de också märker av att fler väljer att begränsa sitt körkort.

– Tidigare var det mest personer av utländsk härkomst som valde att ta automatkörkort, men nu börjar det vara ganska 50-50.

Varför väljer allt fler automatkörkort?

– Det är mycket lättare med automatbil. Alla problem med att hantera bilen är borta och man får koncentrera sig mera på trafikreglerna.

En kvinna med svart tröja och ljusa glasögon sitter i en bil och tittar ut.
Bildtext En del kunder tycker också att det börjar vara förlegat att köra manuellt växlad bil, säger Kajsa Kronqvist.
Bild: Ulrika Stagnäs-Lund / Yle

Finns det skillnader i priset på vanligt körkort och automatkörkort?

– Inte i grundpriset. Det är lika många körtimmar, man måste köra totalt 14 i båda fallen, men i praktiken kan det bli lite billigare. Eleverna behöver sällan många tilläggstimmar om de kör med automat, eftersom det är så mycket enklare, säger Kronqvist.

Automatlådan tar över i nya bilar

Även inom bilindustrin håller automatlådan på att ta över. Av de nya bilar som såldes i fjol var 90 procent automatväxlade och endast 10 procent var manuellt växlade bilar.

– Utvecklingen har varit snabb. Ännu i början av 2010-talet var manuellt växlade bilarnas andel ungefär två tredjedelar av alla nyregistrerade bilar, säger Hanna Kalenoja, specialsakkunnig på bilbranschens informationscenter Autoalan Tiedotuskeskus.

En graf som visar att automatväxlade bilar ökar och manuellt växlade bilar minskar.
Bildtext Även elbilarna, som har endast en växel, är inräknade i statistiken över automatväxlade bilar, eftersom de fungerar på samma sätt ur användarens perspektiv.
Bild: Filip Szentes / Yle

Vissa bilskolor har också märkt av den snabba utvecklingen.

– Vi har hittills hittat de manuellt växlade bilar som vi velat ha, men en kollega som ville ha ett visst märke fick inte det. De fanns inte, säger Kajsa Kronqvist.