Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det hemliga nyhetsrummet i spelet CS kan inte längre nås från ryska ip-adresser – HS tror att amerikanska ägaren ligger bakom avstängningen

Ett datoranimerat, rött rum. På väggen syns en upphängd karta över Ukraina, med information om vilka civila mål Ryssland attackerat i kriget i Ukraina.
Bildtext Ryskspråkiga nyheter om kriget i Ukraina har gömts i kartan som inte längre går att spela med i Ryssland.
Bild: Valve/Helsingin Sanomat

HS bedömer att det sannolikt skulle vara omöjligt för Ryssland att censurera en så här liten del av ett spel. Nu grundas en egen spelturnering för ryska spel i Ryssland.

Det hemliga rum för nyheter på ryska om kriget i Ukraina som Helsingin Sanomat skapat i spelet Counter Strike har nu stängts av i Ryssland.

Kartan de_voyna släpptes i början av maj som en del i ett pressfrihetsprojekt. Kartan kan laddas ner av CS-spelare och när man väljer att spela i den kan man gå in i ett hemligt rum där HS publicerar nyheter på ryska om kriget i Ukraina.

Kartan har hittills laddats ner omkring 23 600 gånger, men nu skriver HS att det inte längre går att ladda kartan från ip-adresser i Ryssland.

HS gör bedömningen att det USA-baserade spelföretaget Valve som äger CS hindrar de ryska spelarna från att komma åt kartan. Bedömningen baserar sig på att det sannolikt skulle vara omöjligt för Ryssland att censurera spelet på så pass detaljerad nivå att man skulle kunna hindra åtkomst till specifika kartor. HS har hittills inte lyckats få en kommentar från Valve.

HS rapporterar också att president Putin gett order om att en ny nationell turnering för elektroniska spel ska grundas och att man enbart ska tävla i spel som utvecklats i Ryssland.