Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lettland får sin första öppet homosexuella president

Uppdaterad 31.05.2023 19:27.
Den lettländska politikern Edgars Rinkevics ler och tittar åt höger.
Bildtext Edgars Rinkēvičs fick 52 av 100 röster i Lettlands presidentomröstning.
Bild: EPA-EFE

Edgars Rinkēvičs har en lång karriär som utrikesminister bakom sig och kommer att tillträda som president i slutet av juli. Han är världens andra öppet homosexuella statschef.

Utrikesminister Edgars Rinkēvičs har valts till president i Lettland. Han är den första öppet homosexuella personen som blir president i Lettland.

Rinkēvičs har varit landets utrikesminister sedan år 2011, och kommer nu att vara president under de kommande fyra åren. Han har genom åren blivit populär hos befolkningen. Han stöder öppet Ukraina och har en hård linje mot grannlandet Ryssland.

Lettlands president väljs av landets parlament Saeima och presidents roll är främst att vara ett ceremoniellt statsöverhuvud. Den 49-åriga Rinkēvičs fick 52 av de 100 ledamöternas röster, alltså en mer än vad som krävdes, i den tredje omgången.

Rinkēvičs meddelade öppet att han är homosexuell år 2014. Lettlands grundlag tillåter inte samkönade äktenskap, men par kan registrera sin samlevnad hos en domstol och få liknande rättigheter. Ändringar i partnerskapslagen har föreslagits år 2022, men röstades ner.

Rinkēvičs tillträder som Lettlands 11:e president i juli.

Rinkēvičs blir andra öppet homosexuella statschefen

Världens första öppet homosexuella statschef var San Marinos regerande kapten Paolo Rondelli, vars uppgift ungefär motsvarar en presidentpost. Rondelli valdes i början av förra året.

I övrigt är det ganska tunnsått med HBTQ-personer på tunga politiska poster genom historien. Isländska Jóhanna Sigurðardóttir valdes år 2009 till statsminister som den första öppet homosexuella i Europa. Näst i tur var Elio Di Rupo som valdes till premiärminister i Belgien år 2011.

Just nu har Luxemburg, Irland och Serbien sittande premiärministrar som är öppet homosexuella.

Källor: STT, AP