Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klubbchefen Brad Treliving lämnade Calgary efter turbulent år – Toronto tog vara på tillfället: ”Kommer att lyfta Maple Leafs i jakten på bucklan”

Brad Treliving svarar på frågor under en presskonferens.
Bildtext Brad Treliving stannar i Kanada och flyttar från Calgary till Toronto.
Bild: Sergei Belski-USA TODAY Sports/All Over Press

Det blir Brad Treliving som ska försöka lotsa NHL-klubben Toronto Maple Leafs till sin första Stanley Cup-buckla sedan 1967. På onsdagen presenterades han som ny general manager för hockeyklubben.

För ett par veckor sedan meddelade Toronto Maple Leafs att klubbens general manager Kyle Dubas inte får något förnyat kontrakt. Nu står det klart att Brad Treliving, som satt på ett utgående kontrakt med Calgary Flames, tar över den anrika storklubben.

– Brad tar med sig en hel del kunskap. Han åtnjuter stor respekt bland sina kollegor i NHL och har förträffliga relationer på alla nivåer, säger klubbledaren Brendan Shanahan på NHL:s webbplats.

– Vi är övertygade om att Brads ledarskap och strategiska vision kommer att lyfta Maple Leafs i vår fortsatta jakt på bucklan.

Brendan Shanahan står i spelargången.
Bildtext Den tidigare storspelaren Brendan Shanahan bestämmer i Toronto.
Bild: Nick Turchiaro-USA TODAY Sports/All Over Press

I mitten av april meddelade Calgary att Brad Treliving, som nu är 53 år gammal, inte fortsätter i klubben. Calgary var en av NHL-säsongens största besvikelser och tog sig inte till slutspel. Craig Conroy har redan tagit över Trelivings jobb i Calgary.

Torontos senaste general managers

2018–23 Kyle Dubas
2015–18 Lou Lamoriello
2013–15 Dave Nonis
2008–13 Brian Burke

I Toronto blir Trelivings första uppgift att ta ställning till det framtunga lagets struktur. Ungefär hälften av lönepengarna går nu till fyra stjärnanfallare: Auston Matthews, John Tavares, Mitch Marner och William Nylander. I Toronto har det spekulerats i om någon kommer att lämna klubben.

Dessutom ska Treliving ta ställning till om Sheldon Keefe får fortsatt förtroende som chefstränare. Keefe har tränat Toronto sedan november 2019.

Toronto har senast vunnit mästerskapet 1967 och laget har varit kroniskt dåligt i slutspelet. I våras tog sig Toronto till den andra slutspelsomgången för första gången på 19 år.

Johnny Gaudreau och Matthew Tkachuk firar ett mål.
Bildtext För ett år sedan spelade Johnny Gaudreau och Matthew Tkachuk för Calgary.
Bild: Sergei Belski-USA TODAY Sports/All Over Press

Treliving tog över Calgary säsongen 2014–15. Under nio säsonger tog sig laget till slutspel fem gånger, men aldrig längre än till den andra slutspelsomgången. Calgary vann alltså bara två slutspelsserier på nio år.

Calgary har en tung sommar i bagaget. Anfallsstjärnan Johnny Gaudreau, som satt på ett utgående kontrakt, ville inte förlänga och skrev i stället på för Columbus Blue Jackets.

Spelaraffären mellan Calgary och Florida

Till Calgary
Jonathan Huberdeau
MacKenzie Weegar
Cole Schwindt
Floridas förstaval 2025

Till Florida
Matthew Tkachuk
Calgarys fjärdelval 2025

Samtidigt meddelade en annan stjärnforward, Matthew Tkachuk, att han inte tänker fortsätta i Calgary då kontraktet går ut sommaren 2023. Treliving valde att leta efter en spelaraffär för att säkra kompensation – och lyckades.

Tkachuk flyttade till Florida i ersättning mot backen MacKenzie Weegar och yttern Jonathan Huberdeau som omgående skrev på åttaårskontrakt med Calgary. I somras tecknade Calgary även ett sjuårskontrakt med centern Nazem Kadri (24+32).

Treliving fick i höstas beröm för sin affär i det pressade läget. Weegar (4+27) och Huberdeau (15+40) fick inte alls till det under sin första säsong Calgary, medan Tkachuk (40+69) har gjort storsuccé i Florida.

Calgary missade i våras slutspelet med liten marginal. Winnipeg, som tog två poäng mer, knep den sista slutspelsplatsen i väst.

Diskussion om artikeln