Ny studie: Pojkbebisar ”pratar” mer än flickbebisar
Pojkar är mer pratsamma än flickor – åtminstone i bebisåldern, visar en ny studie. Forskarna tror att skillnaden uppkommit under människoartens evolution.
I den amerikanska undersökningen undersöktes de ljud som barn uttrycker innan de kan tala, till exempel morrande, tjut eller stavelser som ”ba” och ”ga”.
Pojkarna yttrade sig 10 procent mer än flickorna under sitt första levnadsår. Under det andra året kom flickorna ändå i kapp och gjorde 7 procent mer ljud än pojkarna.
Skillnaderna mellan det första och andra levnadsåret infann sig trots att föräldrarna i studien tenderade att tala mer med flickorna än pojkarna.
Många antar att flickor lär sig talat språk snabbare än pojkar, därför har det också i forskningssammanhang antagits att flickbebisar börjar uttrycka sig med ljud snabbare än pojkbebisar.
Forskarna bakom studien var själva överraskade över att flickor inte visade sig ha ett språkligt övertag i så pass tidig ålder.
Pojkar kan ha ”pratat” för att överleva
En teori till att pojkarna i undersökningen var mer pratsamma var först att de också var mer aktiva överlag, men det förklarar inte varför flickorna når samma nivå ungefär 16 månader senare – trots att de inte blivit mer aktiva på andra sätt.
I stället tror forskarna det har att göra med teorin om att bebisar avger ljud för att signalera till sina föräldrar eller vårdnadshavare hur de mår, för att sedan få uppmärksamhet tillbaka.
Enligt tidigare forskning är dödligheten högre hos pojkar än flickor under det första levnadsåret, så för väldigt länge sedan kan högljudda pojkbebisar ha haft större chans att överleva och sprida sina gener vidare.
När de fyllt ett år har risken att dö sedan sjunkit ordentligt hos barn av båda könen.
”Då är det inte lika hög press på att signalera hur man mår”, säger professor D. Kimbrough Oller som utfört studien.
Källa: AFP