Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hur långt kan Ukraina släppas in i Nato? Kiev vill ha besked om tidtabell för medlemskap

Natochefen Jens Stoltberg skakar hand med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj under ett besök i Kiev
Bildtext Natochefen Jens Stoltberg skakar hand med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett besök i Kiev i april.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

När Natoländernas utrikesministrar samlas till möte i Oslo i dag ligger Ukrainas medlemskap högt på agendan. Man är i princip för att landet en dag blir Natomedlem, men när och hur det kan ske är en desto knepigare fråga.

Den norska mötesvärden, utrikesministern Anniken Huitfeldt, var kort och koncis när hon under en inledande presskonferens uttryckte militäralliansens syn på ett ukrainskt Natomedlemskap.

– Det är Ukraina och Natos allierade som beslutar när Ukraina blir medlem. Det är inte Moskva som beslutar det, sa hon.

Där har Nato ändå en del diskussioner framför sig.

Ukrainas driv för att bli medlem stöds starkast av de östliga Natoländerna, medan USA och Tyskland hör till de tveksamma.

USA var ändå det land som ursprungligen gläntade på Natodörren för både Ukraina och Georgien.

Vid toppmötet i Bukarest år 2008 skrev man på den dåvarande amerikanska presidenten George Bush uppmaning in i slutdeklarationen att dessa länder ska bli medlemmar i Nato.

Det var ändå ingen egentlig inbjudan, och många argumenterar för att de bägge ländernas utsatthet har sin bakgrund i detta beslut.

USA:s utrikesminister Antony Blinken framför ett landat flygplan
Bildtext USA:s utrikesminister Antony Blinken anlände till Oslo för att överlägga med Natoländernas och Sveriges utrikesministrar.
Bild: EPA-EFE

Vilka alternativ erbjuder man Ukraina?

Att Nato inte kan bjuda in ett land som befinner sig i krig står ändå klart, eftersom det skulle dra in militärpakten i kriget.

Frågan är i stället om man kan erbjuda en tidtabell för medlemskapet, vilket både Ukraina och de östliga Natoländerna vill se att sker vid toppmötet i Vilnius om sex veckor.

Eller om man nöjer sig vid att erbjuda ett ännu tätare samarbete med det krigshärjade landet.

Ett förslag är att man upprättar ett Nato-Ukraina-råd som skulle ge landet en starkare röst vid de gemensamma borden.

En annan idé handlar om att enskilda Natoländer skulle ge Ukraina säkerhetsgarantier, vilket å andra sidan enbart skulle vara bilaterala överenskommelser.

Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt
Bildtext Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt påskyndade också Sveriges inträde i Nato.
Bild: NATO

Sveriges inträde lika oklart som tidigare

Också Sveriges Natomedlemskap kommer att diskuteras under det informella utrikesministermötet i den norska huvudstaden.

Då Turkiets president- och parlamentsval nu är undanstökat och Sveriges nya terrorlagstiftning har trätt i kraft, anses chanserna igen ha ökat för en turkisk och ungersk ratificering av Sveriges ansökan.

Men det är ändå inte troligt att dagens sammankomst kommer att bjuda på framsteg eftersom den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu inte deltar i mötet.

Enligt hans norska kollega är han förhindrad på grund av det nyvalda parlamentets öppningssession hemma i Turkiet.

– Sverige måste bli en fullvärdig Natomedlem så fort som möjligt och före toppmötet i Vilnius i juli, sa utrikesminister Anniken Huitfeldt.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg avslöjade för sin del en tvåstegsplan i en intervju för Dagens Nyheter.

Han hoppas i första hand på att det nyvalda turkiska parlamentet ska hinna godkänna Sveriges inträde före toppmötet, men om det inte lyckas bedömer han att den sista chansen att få bindande löften finns under själva Vilniusmötet.