Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många Pargasskolor har slopat stipendier – rektor: ”Känns tokigt att bara belöna en del av eleverna”

Böckerna "Kompisdeckarna löser: Paketmysteriet" av Eva Höglund och "Mikarl, jag och Karlssonligan" av Jolin Slotte,
Bildtext På skolavslutningen delas det ibland ut sommarböcker som belöning, men stipendier delas inte ut i alla skolor.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Snart är det vårfest i Malms skola i Pargas då man firar att ännu ett skolår är till ända. Men i år behöver ingen fundera på vem i klassen som får ett kuvert med pengar eller någon bok för fina prestationer.

Skolan har från och med i år frångått alla stipendier. Det var en sak som hade diskuterats en längre tid.

– Vi vill inte uppmärksamma vissa elever. Vi vet ju att eleverna gör sitt bästa alla år och då känns det tokigt att bara belöna en del av eleverna, säger Pia Lindfors som är rektor i Malms skola.

En dam med ljust, axellångt hår och blå jeansjacka ler stort.
Bildtext ”Alla behöver belöning och beröm, men det gör vi på ett annat sätt än med stipendier”, säger rektor Pia Lindfors.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Beslutet att avstå stipendier var enhälligt i lärarkollegiet.

Ska inte duktiga elever få belönas?

– Det är klart att de ska belönas, och alla som har kämpat bra ska belönas. Men vi ger gärna den feedbacken direkt och det gör vi dagligen. Det kan vara fråga om elever som gör stora framsteg och har gjort ett stort jobb, fastän skolvitsordet kanske inte är det högsta, säger Lindfors.

Tudelade tankar bland elever

Skolan har inte fått några reaktioner av föräldrar, men bland de elever vi talat med finns ändå en del lite fundersamma.

– Nog skulle det vara kiva att få stipendium, men samtidigt så är det helt okej. Jag har inte så stor skillnad, säger Vilhelm Haapanen från årskurs 5 i Malms skola.

En ung man med ljust hår och rödbrun-spräcklig munkjacka står i en aula.
Bildtext För Vilhelm Haapanen är det inget mål att försöka få ett stipendium: ”Jag får om jag får, men det är också okej att det inte delas ut alls”.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Då Haapanen gick på årskurs 2 fick han ett stipendium i omgivningslära.

– Först var jag helt ”wow”. Nog kändes det bra, men jag förstår också att det kan vara svårt för lärarna att välja ut, säger Haapanen.

Felix Brander på årskurs 4 tycker i och för sig att det räcker med vitsord, men det kunde vara fint med ett litet stipendium, kanske någon bok eller tio euro.

– Det skulle vara roligt att få stipendium, för att visa vem som har tänkt på andra och jobbat hårt, säger Brander.

En ung man med kort ljust hår och orange munkjacka.
Bildtext Felix Brander fick på årskurs 2 en bok med kroppsdelar som stipendium; ”Det kändes kiva”.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Skolorna får själva välja hur de gör med stipendier

Inom Pargas stad får skolorna själva avgöra om de delar ut stipendier till elever eller inte. I gymnasiet vill man hålla kvar dem.

– Vi tycker att det är en lång tradition. Vi har en stiftelse, Stiftelsen för Pargas svenska samskola, som förvaltar pengar. Det är också stiftelsens uppgift att dela ut stipendier, säger Annika Gustafsson, rektor i Pargas svenska gymnasium.

En dam med ljust hår och mörkblå munkjacka står framför en grön gräsmatta med ett stort träd.
Bildtext ”Det är mestadels ämnesstipendier, där pengarna donerats av föräldrar eller gamla lärare”, säger Annika Gustafsson.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Skolan får också stipendier från utomstående aktörer, exempelvis bokstipendier av föreningen Pohjola-Norden.

Alla lärare får ge förslag på stipendiater. En grupp lärare som inte har så mycket undervisning på vårterminen brukar sedan fundera på stipendierna. Man vill premiera begåvning och framgång, men också social kompetens.

– Att man varit duktig prioriteras också, så vi har möjlighet att ge stipendier om någon gjort sitt bästa, är duktig och engagerad, säger Gustafsson.

I vissa skolor finns fonder, där donatorerna har önskat att duktiga elever ska belönas med stipendium, men i Malms skola finns inga sådana fonder.

– Vi har föreslagit att om de olika föreningarna och företagen vill uppmärksamma eleverna så önskar vi att de uppmärksammar alla elever, säger rektor Lindfors.

Förra veckan bjöd församlingen alla på glass under en samling, så då fick alla elever i Malms skola ett glasstipendium.

Diskussion om artikeln