Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

En huggorm som ligger på en sten.
Bildtext Från och med i dag är huggormen fridlyst.
Bild: Marko Junttila

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Ukrainska elever i Tegengrenskolan i Vörå: ”Lärarna i Finland är bättre”

För många av de ukrainska barn som kom till Finland förra våren börjar nu skolåret i förberedande klass vara slut. De har gått i en förberedande klass för att lära sig svenska.

– Lärarna i Finland är bättre. De kan hjälpa dig om du behöver. Jag talar inte om alla lärare i Ukraina, bara de äldre. De kan inte hjälpa dig, eller de kan, men de vill inte, säger eleven Illya Savinov.

Får jag klämma dig på brösten? Fem erfarenheter om vad finländska balettdansare utsätts för

Baletten har som konstform kritiserats efter att maktmissbruk och sexuella trakasserier har avslöjats inom utländska ensembler. Nu berättar fem tidigare dansare vid Finlands Nationalbalett om sina erfarenheter.

Jag, journalisten Jenny Jägerhorn, var dansare vid Nationalbaletten i ungefär tio år innan jag gick över till journalistiken 2009. Först nu kan jag betrakta strukturerna inom den konstform jag älskar, också genom kritiska linser.

Vad var det egentligen jag upplevde under mina år som dansare? Jag beslöt att också berätta ärligt om mina egna erfarenheter.

Hur långt kan Ukraina släppas in i Nato?

När Natoländernas utrikesministrar samlas till möte i Oslo i dag ligger Ukrainas medlemskap högt på agendan. Man är i princip för att landet en dag blir Natomedlem, men när och hur det kan ske är en desto knepigare fråga.

Den norska mötesvärden, utrikesministern Anniken Huitfeldt, var kort och koncis när hon under en inledande presskonferens uttryckte militäralliansens syn på ett ukrainskt Natomedlemskap.

– Det är Ukraina och Natos allierade som beslutar när Ukraina blir medlem. Det är inte Moskva som beslutar det, sa hon.

Fler verkar glömma att besikta bilen

Enligt Traficom har sex procent av personbilarna inte besiktats i tid. En orsak kan vara att man inte längre får en automatisk påminnelse om besiktningen. Polisen nickar i alla fall instämmande – obesiktade bilar kommer emot hela tiden.

En tänkbar orsak är att nya bilar numera besiktas så sällan att bilägarna kanske glömmer bort det när det väl är dags.

En annan tänkbar orsak är att vi sedan några år tillbaka gått över till ett rullande system för besiktningar och att bilen därmed inte automatiskt har samma besiktningsmånad varje år.

Huggormen är nu fridlyst

I dag träder en ny naturskyddslag i kraft. Den paragraf som har fått mest uppmärksamhet på förhand handlar om att huggormen numera är fridlyst. Finland är det sista västeuropeiska landet som fridlyser huggormen.

Från och med i dag får man alltså varken döda huggormar eller störa deras liv. Undantaget är om huggormen är inne på din gård. Då får den flyttas eller – om det inte går att flytta den – får den dödas.

Väder:

Kallare luft strömmar in från nordväst. Det ostadiga vädret fortsätter.

I landets södra del uppehåll. I dag 6...12 grader, i natt 1...5 grader, på många håll nattfrost. I sydväst frisk och byig vind.

I landets mellersta del uppehåll. Unders dagens lopp västerifrån regnskurar, lokalt även snöblandat regn. I dag 6...11 grader, i natt 1...5 grader, i öster på många håll nattfrost. I sydväst frisk och byig vind.

I landets norra del möjligen snöfall eller snöblandat regn, på dagen också regn. I kväll och i natt i norr uppklarnande, i söder regn eller snöblandat regn. I dag 2...7 grader, i natt 1...3 grader, lokalt nattfrost. Måttlig eller frisk byig vind omkring nordväst.

Vindvarning för landområden: I landskapen Egentliga Finland och Satakunta och i mellersta Lappland och norra Lappland är den nordvästliga vinden kraftig, i vindbyarna 15 m/s.

Väglaget är dåligt i mellersta Lappland och norra Lappland på grund av snöfall eller snöblandat regn.

Varning för skogsbrand gäller i landskapen Åland, Egentliga Finland, Satakunta, Nyland, Egentliga Tavastland, Kymmenedalen och Södra Karelen.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.