Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En potentiell finansiell kris avvärjd i USA – Representanthuset enades om att höja skuldtaket

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, republikaanipoliitikko Kevin McCarthy saapuu puhumaan kongressille Capitoliin maan pääkaupunkiin. McCarthy kävelee toimittajien ympäröimänä.
Bild: Rod Lamkey - CNP / MEGA

Amerikanska representanthuset har godkänt förslaget om att höja skuldtaket. Ett förslag som president Joe Biden och den republikanske talmannen Kevin McCarthy enades om i helgen.

Det var länge oklart om överenskommelsen mellan Vita huset och Republikanerna verkligen godkänns i det amerikanska representanthuset. Men sent på onsdag kväll lokal tid, efter utdragna förhandlingar, kunde både talman McCarthy och president Biden dra en suck av lättnad.

Den kompromiss parterna förhandlat fram fick stöd av en klar majoritet i representanthuset med siffrorna 314-117.

Ledarna i kongressens andra kammare Senaten har lovat godkänna lagen i snabb ordning varefter den ska undertecknas av president Joe Biden innan den träder i kraft.

Överenskommelsen i kraft fram till 2024

Den politiska kompromissen innebär att president Biden slipper de stora nedskärningarna som Republikanerna hade velat se.

Enligt överenskommelsen ska USA:s budget hållas på samma nivå nästa år som i år förutom när det gäller försvarsutgifterna. År 2025 får de statliga utgifterna stiga med bara en procent.

Avtalet innehåller också nedskärningar i bland annat mathjälpen och anslagen för att utreda skattebedrägerier.

Överenskommelsen om att höja skuldtaket är i kraft till januari 2025 - avtalet ska omförhandlas först efter nästa presidentval.

Den republikanske talmannen Kevin McCarthy kallade nedskärningarna för det största i landets historia. Men får samtidigt skarp kritik från partiets högerflank som hade velat se betydligt större nedskärningar och menar att han alltför lätt böjde sig i förhandlingarna med president Biden.

Medan vänsterflanken inom Demokraterna kritiserar president Biden för att gått med på vissa av McCarthys krav.

Överenskommelse innebär att USA undviker en ekonomisk kris.

USA:s finansminister Janet Yellen hade bedömt att USA blir insolvent den femte juni, om de två partier inte lyckas komma överens om att höja skuldtaket. Tidigare var finansministeriets deadline den 1 juni.

Utan en överenskommelse om att höja skuldtaket hade USA varit oförmöget att betala sina skulder. Om USA skulle ha hamnat i insolvens hade det varit första gången sedan år 1789.