Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

That '70s-skådisen Danny Masterson fälld för våldtäkt – Scientologikyrkan spelade en central roll

Danny Masterson poserar framför en svart vägg.
Bildtext Danny Masterson, känd från tv-serien That '70s Show, har fällts för våldtäkt i en domstol i Los Angeles. Arkivbild.
Bild: MediaPunch / BACKGRID/All Over Press

En jury i Los Angeles i USA har kommit fram till att skådespelaren Danny Masterson våldtagit två kvinnor. Han riskerar upp till livstid i fängelse.

Totalt tre kvinnor anklagade Danny Masterson för våldtäkt i rättegången. Han friades i ett fall, där han åtalades för att ha våldtagit en ex-flickvän. Där lyckades juryn inte komma överens.

Juryn enades däremot i två av fallen. Kvinnorna anklagade Masterson för att ha drogat dem och sedan våldtagit dem.

Fängelsedomen klarnar senare, men han riskerar få en lång fängelsedom på mellan 30 år och livstid. Masterson kommer hållas fängslad utan möjlighet till borgen tills det klarnar vilken fängelsedom han får.

Det här är den andra våldtäktsrättegången Danny Masterson är inblandad i. I den tidigare rättegången lyckades juryn inte komma överens.

Våldtäkterna skedde då Masterson var som kändast

Danny Masterson är antagligen mest känd för sin roll som Steven Hyde i den populära tv-serien That '70s Show som visades åren 1998–2006.

Serien fick en uppföljare i år, That '90s Show. Alla huvudrollsinnehavare i den ursprungliga serien syntes också i den nya upplagan av serien, bortsett från Masterson som inte fick en inbjudan på grund av våldtäktsanklagelserna.

Bild på skådespelarna i That 70s show.
Bildtext Danny Masterson tillsammans med sina That '70s-kollegor Mila Kunis, Wilmer Valderrama, Ashton Kutcher, Topher Grace och Laura Prepon.
Bild: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Masterson är också känd från Netflixserien The Ranch, som han sparkades från då våldtäktsanklagelserna sipprade ut år 2017. Vägen mot en fällande dom har med andra ord varit lång.

Våldtäkterna Masterson nu fällts för skedde i början av 2000-talet då han var som kändast.

Det bubblar om Scientologikyrkan

Offren var kvinnor som Danny Masterson fick kontakt med genom Scientologikyrkan där han själv är medlem. Också kvinnorna var medlemmar i kyrkan vid tidpunkten för brotten.

Scientologikyrkan har spelat en central roll i fallet. Två av kvinnorna har uppgett att kyrkan avrådde dem från att ta kontakt med polis då de uppmärksammade våldtäkterna för kyrkans ledning.

Kyrkan har nekat till det här och i stället försvarat Masterson.

Masterson, som hela tiden nekat till brott, och hans försvar har ifrågasatt varför kvinnorna väntade så länge med att ta fallen till polisen och hävdar att kvinnorna hittat på våldtäkterna.

Enligt domstolen undkom Masterson rättvisan i årtionden genom att utnyttja sin framträdande roll i Scientologikyrkan. Kvinnorna har berättat att de utsattes för hot och trakasserier från kyrkan.

Sketchbild av en man som tittar åt sidan, i bakgrunden en kvinna som gråter.
Bildtext Teckning från rättegången, Danny Masterson i förgrunden och ett av offren som vittnar i bakgrunden.
Bild: Mona Shafer Edwards / BACKGRID/All Over Press

Kvinnorna berättade i rättegången att de inte vågade berätta om våldtäkterna för polis på grund av det här och det faktum att de var rädda för många av Scientologikyrkans medlemmar.

Enligt kvinnorna avfärdade kyrkan våldtäkterna då de berättade om dem för kyrkans ledning. Kvinnorna uppger att de tvingades gå i ett etikprogram i kyrkan efteråt.

”Jag känner en komplex samling känslor, trötthet, utmattning, styrka och sorg, när jag vet att min gärningsman Danny Masterson kommer att ställas till svars för sitt kriminella beteende”, uppger ett av offren i ett uttalande.

Danny Masterson och hans försvar har inte kommenterat juryns slutsats, men de kommer sannolikt att överklaga.

Masterson vittnade inte i fallet och hans advokater bad inte heller någon annan att vittna. De menar att samlagen var ömsesidiga.

Källor: AP, AFP, Reuters