Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HBL, VN och ÖN får ny majoritetsägare – affären ger prenumeranter tillgång till paket med svenska tidningar

Uppdaterad 01.06.2023 12:52.
Två män skriver undan ett avtal.
Bildtext Konstsamfundets vd, Stefan Björkman, och Bonnier News vd, Anders Eriksson, skriver under avtalet som gör Bonnier News till KSF Medias nya majoritetsägare.
Bild: Cata Portin

Bonnier News blir ny majoritetsägare i KSF Media, dit tidningarna Hufvudstadsbladet, Västra Nyland och Östnyland hör. För prenumeranter kan det innebära paket med tillgång till Dagens Nyheter och Expressen.

Affären mellan KSF Medias ägare Konstsamfundet och Bonnier News handlar om ett långsiktigt och strategiskt samarbete, säger Konstsamfundets styrelseordförande Gunvor Kronman på en pressträff i Helsingfors på torsdagen.

– I praktiken betyder det här att KSF Medias ägarbas breddas genom en emission och Bonnier News kommer in som ny ägare tillsammans med Konstsamfundet så att Bonnier News får 51 procent och Konstsamfundet kvarstår som ägare till 49 procent.

– Samtidigt kommer vi att byta namn på det här gamla bolaget från KSF Media till HBL Media, vilket många läsare säkert också kommer att välkomna, konstaterar Kronman.

Till KSF Media hör förutom Hufvudstadsbladet även HBL Junior, Västra Nyland och Östnyland.

Vi är starkare ihop, helt enkelt

Peter Wolodarski, chefredaktör och affärsområdeschef på Dagens Nyheter

Kör igång om en månad

Avtalet kräver ännu godkännande av Konkurrens- och konsumentverket innan det träder i kraft.

Gunvor Kronman säger att det ”rent tekniskt blir en månads väntan” på att konkurrensmyndigheterna i Finland godkänner samarbetet.

– Men sedan kör vi igång för fullt, säger hon.

En ljushårig kvinna klädd i röd kavaj, svart blus och glasögon tittar in i kameran.
Bildtext Konstsamfundets styrelseordförande Gunvor Kronman säger att man nu säkrar KSF Medias framtid.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Avsikten är att säkra en stark, modern och opinionsbildande finlandssvensk medieröst också i framtiden, heter det i ett pressmeddelande om affären.

– Vi har inte gjort det för att spara. Vi har inte gjort det för att skära ner. Vi har gjort det här för att ge Hufvudstadsbladet, Östnyland och Västra Nyland en möjlighet att ytterligare utvecklas, försäkrar Gunvor Kronman.

Konstsamfundet har under de senaste åren stött KSF Media med mellan 2,5 och 3,5 miljoner euro per år. Stödet från Konstsamfundet ska även i HBL Media hållas på ungefär motsvarande nivå.

”Fokus på journalistiken”

Enligt Konstsamfundets vd Stefan Björkman innebär samarbetet med Bonnier News att Konstsamfundet kan fokusera sitt stöd till HBL Media på journalistik och innehållsproduktion i stället för investeringar i teknologi och digitalisering.

Stefan Björkman, Gunvor Kronman och Peter Wolodarski.
Bildtext Konstsamfundets vd Stefan Björkman och styrelseordförande Gunvor Kronman tillsammans med DN:s chefredaktör Peter Wolodarski på torsdagens pressträff i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Avsikten med affären är att ge tidningarna ännu bättre möjligheter att satsa på det redaktionella innehållet.

”Det här ger oss en fantastisk möjlighet att positionera oss långsiktigt och hållbart, och att öka antalet prenumerationer. Den journalistiska ledningen finns som tidigare på redaktionerna i Finland”, säger KSF Medias vd Anna Hellerstedt i pressmeddelandet.

Hellerstedt uppger att samarbetet inte påverkar anställningsförhållandena och villkoren för personalen vid KSF Media.

Bonnier News – vad är det?

  • Sveriges ledande nyhetsaktör samt Nordens största mediekoncern med 8 000 anställda, 2 000 av dem journalister.

  • Bolaget omsätter 9,7 miljarder kronor, ungefär 907 miljoner euro.

  • Till Bonnier News hör bland annat Dagens Nyheter, Expressen och Dagens industri.

  • Bonnier News ägs av Bonnier Group, som i sin tur ägs av familjen Bonnier som är Nordens största mediefamilj. Till Bonnier Group hör också bokutgivning.

Källa: Bonnier News

Samarbete med Dagens Nyheter

Affären erbjuder också ett mer långsiktigt samarbete mellan speciellt Hufvudstadsbladet och Dagens Nyheter. Dagens Nyheter ingår nämligen i samma affärsområde.

Peter Wolodarski, chefredaktör och affärsområdeschef på Dagens Nyheter, blir det gemensamma bolagets styrelseordförande.

Wolodarski berättar att samtalen om ett samarbete inleddes i höstas och speglar DN:s förflutna mot HBL:s – börjande med det faktum att de båda tidningarna är grundade i december 1864.

– Vi har ju på DN i Sverige också haft ganska jobbiga år i vårt baggage, säger han.

En kostymklädd man håller armarna korsade över bröstet och ser rakt in i kameran.
Bildtext Peter Wolodarski vid DN blir HBL Medias styrelseordförande.
Bild: Daniel Ivarsson

– Under de senaste tio åren har vi utvecklat en modell och vi tror oss ha hittat en framkomlig väg framåt som bygger på journalistik, som bygger på digitala prenumerationer och där vårt företag faktiskt har gått från att ha förlorat rätt mycket pengar till att bli lönsamt.

Enligt Wolodarski föddes tanken på ett samarbete där ett större sammanhang för KSF Medias tidningar skulle ge möjlighet att frigöra resurser för redaktionerna och kärnuppdraget journalistiken.

– Vi är starkare ihop, helt enkelt. Det är grunden till varför vi gör detta.

Mer innehåll för prenumeranterna

Enligt Hufvudstadsbladets avgående chefredaktör Erja Yläjärvi innebär samarbetet också att KSF Medias tidningar får tillgång till DN:s satsningar på världen, vetenskap, teknik och klimat utöver de egna satsningarna på det som är lokalt och finlandssvenskt.

– Både digitalt och i papperstidningen kan vi öka utbudet, säger Yläjärvi.

I praktiken kan samarbetet också föra med sig att prenumeranter kan få tillgång till tidningspaket som innehåller både finlandssvenska och svenska tidningar.

Peter Wolodarski säger att man inom Bonnier News har jobbat mycket med att erbjuda tillgång till fler tidningar.

– Om man är prenumerant på DN så kan man till en låg kostnad också få tillgång till Expressen och våra lokala och regionaltidningar. Det är något vi kommer att titta på också här, säger han.

Bonnier News konstaterar att man vill delta i främjandet av den finlandssvenska kulturen och det svenska språket i Finland.

”Vi har en stark tro på att vi genom ett samägande med Föreningen Konstsamfundet kan bidra till att trygga Hufvudstadsbladets, Västra Nylands och Östnylands framtid, och skapa värde för båda parter”, säger Bonnier News vd Anders Eriksson.

Artikeln uppdaterades kl. 12.52 med citat och fler detaljer.

Diskussion om artikeln