Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ger Kalle Rovanperä slaget förlorat redan innan start? Negativa kommentarer genomsyrar inför Sardiniens VM-rally: ”Den enda tävlingen jag inte gillar”

Kalle Rovanperä.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Kalle Rovanperä tonar ner förväntningarna rejält inför VM-rallyt på Sardinien. VM-ledaren startar först av alla och det är en stor nackdel på grus. Yle Urheilus expert påpekar ändå att vädret kan kasta om förutsättningarna.

För två veckor sedan tog Kalle Rovanperä sin första seger den här säsongen då han utklassade motståndet i Portugal.

I och med triumfen gick han också upp i ledning i VM-serien och kommer därför att starta först då rallyt på Sardinien kör igång. Och att putsa grusvägarna i Italien är en stor nackdel.

– Det är definitivt den enda tävlingen på kalendern som jag inte gillar. Det kommer att bli en knepig tävling men vi siktar så klart på en bra helg och jagar den placering som finns att ta, säger han enligt Dirtfish.

Rovanperä har tidigare vunnit tävlingar från första startposition på grus men:

– Det kommer inte att ske på Sardinien, säger han.

Förra säsongen slutade Rovanperä femma på Sardinien. Det är enda gången han tagit poäng i tävlingen i högsta klassen. 2020 avbröt han och 2021 blev det bara en 25:e plats efter en strulig helg.

Kartläsaren: Kommer bli katastrof

Det är inte bara Rovanperä som är pessimistisk. Även kartläsaren Jonne Halttunen ser negativt på tävlingen.

– Det kommer bli katastrof för oss att köra först med tanke på att en specialsträcka är 50 kilometer men också med tanke på däcken och värmen, säger han.

Hela rallyt är 320,88 kilometer varav nästan hälften ska avverkas under fredagen. Den långa specialsträckan på 50 kilometer körs dessutom två gånger.

Senast förarna har kört en längre specialsträcka var i Korsika för fem år sedan.

– Det kommer att bli krävande och dessutom är inte Sardinien den bästa tävlingen för oss, säger Halttunen.

Vädret kan påverka tävlingen

Yle Urheilus expert Henri Haapamäki lyfter också fram däckens betydelse under fredagen.

– En punktering kan få stora konsekvenser. Går dessutom två däck sönder och man tvingas stanna så kan skillnaderna bli stora, säger han.

Haapamäki påpekar ändå att vädret kan spela en viktig roll på fredag. Det förväntas bli regn i området.

– Om det blir rejält med regn så är första startposition definitivt en fördel. Vägarna blir lerigare och då har den första bilen utmärkta förutsättningar, säger han.

Sardiniens VM-rally startar på torsdagskvällen med den första specialsträckan. På fredag körs sex etapper.

Diskussion om artikeln