Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Analys: Florida Panthers och Vegas Golden Knights gör upp om Stanley Cup – kylig opportunism och snabba klipp har gett maximal utdelning

NHL-kolumnbild med Anders Nordenswans nuna.

Vem trodde att Vegas och Florida är duon som finns kvar när det blir dags att avgöra Stanley Cup? I finalen möts ändå lagen som varit bäst på att dra nytta av motståndarnas svagheter och hålla det egna huvudet kallt.

Finalsnacket har huvudrollen i veckans avsnitt av Yle Sportens NHL-podd. Analys av båda lagen och till och med mycket osäkra tippningar. Dessutom diskuterar Mattias och Anders Dallas Stars – varför tog bränslet slut?

Vegas eller Florida? Det här ska du ha koll på inför Stanley Cup-finalerna

28:48

STANLEY CUP-FINAL

Vegas Golden Knights (1. i väst) – Florida Panthers (wild card 2 i öst)

Grundserien 2022–23: båda lagen vann en match. Målskillnad: Vegas–Florida 5–4.

Finalserien kör igång finsk tid natten mot söndag 4 juni klockan 03.00. Yle sänder alla matcher (maximalt sju) med svenskspråkiga kommentatorer.

Utgångspunkterna

NHL får ett helt nytt mästarlag. Både Florida och Vegas har nått finalserien en gång tidigare – Florida våren 1996, Vegas för fem år sedan, som en avslutning på lagets första NHL-säsong.

Florida är slutspelets stora överraskning, en av de största någonsin. Laget kom med som sista lag, bara tack vare att Pittsburgh vek ner sig totalt i grundseriens avslutning. I playoff vände allt i 1–3-läget mot Boston och nu har Panthers vunnit 12 av de senaste 13 matcherna.

Vegas är däremot en logisk finalist. Golden Knights vann västra konferensen och var fyra i ligan. Laget började gå som tåget under grundseriens sista tredjedel och har fortsatt på samma spår i playoff: 4–1, 4–2, 4–2 i de tre matchserierna.

Därför vinner Vegas

Inget lag har varit mer kyligt och kliniskt när chanser uppstår. Segrarna kommer på grund av att Vegas hela tiden pumpar på med sitt system – med fyra kedjor.

Man vinner närkamper, anfaller snabbt eller sätter pucken djupt, avslutar direkt om man får ett 2 mot 1- eller 3 mot 2-övertag, eller så sätter man igång ett långt anfall som tröttar ut försvaret och ofta leder till en toppchans.

Avsluten tas ofta från bästa möjliga läget – nära och mitt framför mål. Att det blir så beror på hur starkt Vegas är i närkamperna och på hur det egna spelets balans och struktur hela tiden tvingar motståndarlaget att ”jaga” spelet. Tungt spel med stark disciplin.

Balansen och strukturen i sin tur startar med hur Vegas försvarar och dominerar rinkens mittfil. De tre backparen består av stora, kampstarka och tillräckligt spelskickliga spelare. Alla motståndare har trängts ut på kanterna och därför kontrollerar Vegas spelets flöde.

Adin Hill och William Karlson.
Bildtext Vegas har spetskompetens i form av bland annat William Karlsson och målvakten Adin Hill.
Bild: Jerome Miron-USA TODAY Sports

Individerna är såklart varje spelsystems förverkligare. Vegas har en imponerande bredd som gör laget till en maskin. Utöver det finns det spetskompetens: Jack Eichel, Mark Stone, Alex Pietrangelo, Jonathan Marchessault och William Karlsson är kasinostadslagets fulla hand.

I Adin Hill har Vegas dessutom hittat en målvakt som passar spelsättet ypperligt. Hill är fysiskt enorm och räddar genom att placera sig. Det fungerar perfekt när skotten för det mesta kommer utanför bästa sektorn.

Skador gjorde att Hill fick ta över i mitten av andra omgången – Vegas fjärde val har greppat chansen. I de elva matcherna han spelat har Hill räddat 93,7 procent av skotten och 10,64 mål över det beräknade snittet (GSAA/Natural Stat Trick). En vinnande målvakt.

Därför vinner Florida

Omöjligt att inte starta från målvakten Sergej Bobrovskij. Sedan han blev riktigt varm i kläderna har ”Bob” varit slutspelets bästa spelare. I de nio matcherna från och med starten av maj har han räddat 17 mål över förväntat (GSAA). Räddningsprocenten är 95,4.

Bobrovskij har knäckt motståndarnas tro på att få in pucken bakom honom. Gör han det också mot Vegas, kan man egentligen sluta Florida-analysen här.

Panthers är ändå mer än Bobrovskij. Hela truppens tro på sig själv är enorm och när det gäller individer ute på isen, sticker tre spelare ut: Matthew Tkachuk, Brandon Montour och Aleksander Barkov.

Tkachuk är avgöraren ovanför alla andra. Han har redan gjort fyra segermål av tolv möjliga i årets slutspel och älskar den bökiga och stökiga playoffhockeyn där snabb tanke, snabba händer och kaxighet ger resultat. Ett verkligt segervapen.

Montour gjorde en fin grundserie och fortsätter att glänsa i slutspelet. Hans ekonomiska skridskoåkande och starka förmåga att skjuta pucken fram till mål har höjt den forna ”journeymannen” till en verklig offensiv motor. Sex mål redan under playoffvåren.

Matthew Tkachuk har precis avgjort matchen och firar på isen.
Bildtext Matthew Tkachuk har avgjort flera matcher i slutspelet.
Bild: AFP / Lehtikuva / Grant Halverson

Kapten Aleksander Barkov kan vara den viktigaste utespelaren mot Vegas. Han är bäst av alla i finalserien på det så kallade sextiometersspelet (William Karlsson försöker utmana) och har styrt sin kedja till att vinna alla matcher i matchen efter de första fyra mot Boston.

Med start från första Toronto-mötet har 87,5 procent av målen i fem mot fem med Barkov på isen gjorts av Florida. I konkreta mål: 7–1 (Natural Stat Trick). Verhaeghe–Barkov–Duclair var bästa kedjan i Toronto-serien, bästa i Carolina-serien – dags att dominera mot Vegas.

Och så måste Panthers anfallsmodell fortsätta att fungera. Florida gör mål genom att forechecka ursinnigt högt uppe och ta avslut inom några sekunder efter att man vunnit pucken. Alla vet hur Florida spelar, men det opportunistiska systemet fungerar ändå.

Om Panthers blir det första laget som lyckas slita upp hål i Vegas system och inte låter sig tvingas ut från mittfilen – på jakt efter spelet – kan det bli parad i Sunrise.

Förutsatt att Bobrovskij vinner också den här målvaktsduellen.

Så här går det

Logiken säger att Vegas lagmaskineri sätter punkt för Floridas lyckosökarhockey – att Vegas blottar Floridas brister speciellt i backtruppen. Bobrovskij, Tkachuk och Barkov gör ändå att det för första gången i det här slutspelet helt enkelt är omöjligt att tippa mot Panthers.

Lagbyggets tre viktigaste individer knäcker Vegas: Bobrovkskij gör ”omöjliga” räddningar i de kritiska ögonblicken, Tkachuck hittar hålen i Hills sköld när chanserna uppstår och Barkov är medicinen mot Barbasjov–Eichel–Marchessault-kedjans dominans.

4–2 till Florida. Har man slagit grundseriens etta, tvåa och femma, ska väl inte fyran kunna sticka upp?

Diskussion om artikeln