Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlamentet röstade: Ungern får inte ta över EU:s ordförandeklubba

Uppdaterad 01.06.2023 13:41.
Ungerns europaminister Judit Varga i samtal med Didier Reynders, kommissionär med ansvar för rättsliga frågor
Bildtext Ungerns Europaminister Judit Varga i samtal med Didier Reynders, kommissionär med ansvar för rättsliga frågor.
Bild: Alexandros Michailidis

Ungern utreds för att inte följa EU:s grundläggande värden, och nu har EU-parlamentet beslutat att Ungern inte lämpar sig som ordförandeland.

EU-parlamentet röstade på torsdagenom en resolution – som inte var bindande utan närmast ses som en signal – där man ifrågasatte Ungerns lämplighet att leda EU.

Ledamöterna i EU-parlamentet ifrågasätter om Ungern på ett trovärdigt sätt kan uppfylla sin roll som ordförandeland 2024. Det råder också en oro över missbruk av EU-medel.

I den aktuella resolutionen tog parlamentet upp allvarliga farhågor kring utvecklingen i Ungern.

Efter en plenardebatt på onsdagen om rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna i Ungern och frysta EU-medel antogs texten på torsdagen (442 för, 144 emot, 33 nedlagda röster).

I resolutionen ifrågasattes Ungerns kapacitet att fullfölja uppdraget eftersom landet bryter mot EU-lagar och mot människors grundläggande rättigheter.

Den finländska EU-parlamentarikern Petri Sarvamaa skriver på Twitter att den resolution han varit med om att förhandla fram nu klart har godkänts av EU-parlamentet. Han tillägger att EU-biståndsmiljarder inte ska betalas ut till ett land som inte respekterar EU:s grundläggande värderingar.

Roterande ordförandeskap skulle ha gett Ungern rodret i juli 2024

Ledarskapsprocessen inom EU går ut på att alla EU:s medlemsländer i tur och ordning sköter EU-ordförandeskapet. Ordförandelandet svingar klubban i ett halvt år, och i juli 2024 borde Ungern enligt planerna ta över.

Ungern har dock stämplats som ett odemokratiskt land och anses inte följa unionens grundläggande värden. Ungerns problem med rättsstatsprincipen tog fart efter att premiärminister Viktor Orbán kom till makten år 2010.

Ungern betecknas i dag som ett parlamentariskt envälde med brister i allt från rättsväsende till valsystem, omfattande korruption och inskränkta medborgerliga rättigheter – allt i strid med EU:s fördrag. Det är också oklart ifall landet stöder Ukraina i det brutala ryska anfallskriget.