Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Oscar Ohlis vid Regnbågsallians: "Välkommen med i prideparaden, Orpo!"

Uppdaterad 01.06.2023 14:46.
Man som står intill en blombänk.
Bildtext Oscar Ohlis är glad över de framsteg som skett för sexuella minoriteter och könsminoriteter, men säger att det finns mycket arbete kvar.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Juni är den internationella pridemånaden och startskottet för pridefirandet. I Helsingfors går prideveckan av stapeln den sista veckan i juni.

Visst behövs pride fortfarande år 2023, enligt Oscar Ohlis, som är styrelsemedlem i Regnbågsallians Svenskfinland rf.

– Pride är till för att fira de framsteg vi gjort och ge hopp åt dem som ännu inte vågar vara sig själva. Det är en global kamp, i många länder är det fortfarande bestraffat med döden att vara homosexuell.

Färgglatt klädda människor går i prideparaden i Helsingfors.
Bildtext Tusentals människor brukar delta i prideparaden i Helsingfors. I fjol deltog också statsminister Sanna Marin, men annars brukar det vara glest med politiker.
Bild: Silja Viitala / Yle

– Den jämlika äktenskapslagen och den förnyade translagen är stora framsteg. Men att tro att vi någonsin kommer nå en punkt då priderörelsen inte längre ”behövs” är nog en utopistisk tanke.

Alla välkomna i paraden, oberoende parti

I början av förra veckan meddelade Helsingfors Pride att man avbryter samarbete med Samlingspartiet och Centern, efter att partierna att valde att göra omröstningen om translagen till en samvetsfråga.

Senare ändrade man sig delvis och bjöd ändå in fyra föreningar från Samlingspartiet och Centern till samarbete: den samlingspartistiska föreningen Kansallinen Sateenkaariryhmä (Kasary), Centerunga, Centerstuderande och Samlingspartiets studentförbund Tuhatkunta. Merparten svarade ja på inbjudan.

– Jag förstår båda parterna, å ena sidan förstår jag att man vill göra en markering och säga ifrån, efter hur debatten gick i riksdagen. Å andra sidan ökar det här också polariseringen mellan grupperna. Det finns också personer i bägge partier som är liberala och jobba för sådana här frågor, säger Ohlis.

Alla är välkomna i pride, bara man stöder mänskliga rättigheter, enligt Ohlis.

– Ifall Petteri Orpo nu då blir statsminister, välkommen med i paraden! Det är ganska sällan som politiker går med i prideparaderna.

Lyssna på hela diskussionen med Oscar Ohlis här:

Prideaktiva Oscar Ohlis: pride är till för fest, kamp och gemenskap

6:29

I Helsingfors går prideveckan av stapeln den sista veckan i juni och prideparaden drar genom staden lördagen den första juli.

Diskussion om artikeln