Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens högsta berg svämmar över av skräp: ”Behövs strängare regler”

South Col är den fjärde lägerplatsen längs med Mount Everest. Särskilt lägerplatserna på höga altituder har problem med nedskräpning. Videomaterial: Thomson Reuters

Bergsbestigaren och guiden Tenzi Sherpa har själv burit ner 200 kilogram skräp i år. Men kvar på lägerplatserna finns flera tusentals kilogram skräp.

Världens högsta berg bjuder inte bara på utmanande bergsbestigning och oslagbar utsikt. När man väl har tagit sig upp till den fjärde lägerplatsen uppför Mount Everest möts man av ett hav av skräp.

Bland skräpet finns allt från kvarlämnade tält och sovsäckar till skor, matförpackningar och syrgasflaskor.

Tenzi Sherpa, bergsbestigare och guide på Mount Everest, har själv burit ner omkring 200 kilogram skräp.

I en kampanj för att hålla bergen rena har också de nepalesiska myndigheterna transporterat bort 13 000 kilogram skräp bara i år.

Kvar finns ändå mängder och mängder av bråte som bergsbestigarna lämnat efter sig.

Sherpa tror att det är lockande att dumpa skräpet för att packningen ska bli lättare. Han tycker ändå att folk borde stanna hemma om de inte är beredda att ta hand om sina egna sopor.

Svårt att övervaka höga höjder

Vid Mount Everest är det obligatoriskt att bära med sitt avfall. Bara då kan man få tillbaka en deposition på 4 000 dollar. I praktiken är det ändå svårt att bevaka lägerplatser på 8 000 meters höjd.

– Nepal borde införa betydligt strängare riktlinjer för att skydda bergen, tycker den amerikanska bergsbestigaren Garrett Madison.

Madison har bestigit Mount Everest 13 gånger och enligt honom är berget betydligt mera välbesökt nu än när han besteg det för första gången år 2006. Han har också sett hur glaciären har krympt.

Bergsbestigning är en viktig inkomstkälla för Nepal. Sedan årsskiftet har 478 personer beviljats lov att bestiga berget. Ett lov kostar 11 000 dollar.

Av hundratals personer som bestigit berget i år har 12 dött och fem saknas.

Källa: Reuters

En extrem färd till Mount Everest - Spela upp på Arenan