Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen i Sverige har blivit bättre på att komma åt de farliga gängen: ”Vi stör dem och griper fler”

Uppdaterad 02.06.2023 08:11.
Regionpolischefen i polisregion Mitt Ulf Johansson.
Bildtext Regionpolischefen i polisregion Mitt, Ulf Johansson, är fast besluten att vända utvecklingen och få ordning på de kriminella gängen.
Bild: Daniel Ivarsson

Polis och föräldrar skuffar undan de kriminella som försöker rekrytera barn och unga på gatorna. Det är både polis och gräsrotsaktivister i Sverige ense om.

”Kroka arm.”

Det är ett uttryck som upprepas ofta under en paneldiskussion vid årets upplaga av Järvaveckan i Stockholm – ett samhällsevenemang som samlar tiotusentals människor i en av de nordöstra förorterna för att prata politik, umgås och njuta av kultur, mat och motionsjippon.

Diskussionen har rubriken Morgondagens trygghet: Polisreformer och brottsbekämpning. På scen står förutom politiker även nuvarande och tidigare poliser och representanter för organisationer som jobbar på gräsrotsnivå i förorterna.

– Släpp prestigen! Vi måste kunna ta vara på allas idéer, även om de kommer från andra partier eller delar av samhället, säger vice ordförande i svenska riksdagens justitieutskott, Socialdemokraternas Ardalan Shekarabi.

Han får medhåll av de andra i panelen, som anser att samarbetet mellan polis, skola, familjer, socialen och organisationer måste bli mer systematisk och långsiktig – det var det där med att ”kroka arm”.

Paneldiskussion vid Järvaveckan i Stockholm 31.05.2023.
Bildtext Deltagarna i paneldiskussionen om brottsförebyggande ville se mer konkret och lågsiktigt samarbete.
Bild: Daniel Ivarsson

En av dem som önskar att kampen mot gängbrottsligheten ska fungera just så är Anja Nordenfelt, grundare och verksamhetschef för den ideella organisationen Mamma United.

– Mindre tomtebloss och korta projekt och mer bestående strukturer, efterlyser hon.

Varifrån kommer din keps?

Anja Nordenfeldt och hennes organisation jobbar med föräldrar och som namnet säger, i synnerhet mammor, i utsatta områden.

– Vi erbjuder mammor ett utbildningsprogram på tre månader. Man träffas en gång i veckan och får konkret information om samhället, kontakter och tillit till samhället. Programmet stöder också deltagarnas självförtroende och föräldraroll, berättar Nordenfelt.

Mamma United gör konkreta insatser i de utsatta områdena.

– Bland annat har vi en insats i Västerås där mammor ett par dagar i veckan står ute i området och delar ut mellanmål till barnen. Det ger en ökad vuxennärvaro och det förebygger att kriminella vistas i området. De flyttar på sig då, säger Nordenfelt.

Anja Nordenfelt, grundare och verksamhetschef vid organisationen Mamma United.
Bildtext Anja Nordenfeldt är eldsjälen bakom Mamma United.
Bild: Daniel Ivarsson

Hon säger att föräldrarna bör ge akt på de små signalerna om att barnen håller på att hamna på glid. Även om signalerna inte alltid är så lätta att uppfatta.

– Det kan handla om en keps. Ditt barn har en ny keps, fast du vet att du inte köpt en sådan åt hen. Då ska du fråga varifrån kepsen kommer, vara nyfiken och intresserad, säger Mamma Uniteds Nordenfelt.

Om barnet börjar få de här besvärliga frågorna hemma, kanske hen inser att mamma eller pappa börjar vara hen på spåren och inser att det är dags att skärpa sig, menar hon.

Polisen: En viss ljusning kan skönjas

Polisen är inne på samma linje som föräldraaktivisterna.

Det är extremt viktigt att ”de goda krafterna” syns ute i gatubilden. För polisens del handlar det om att lokalpolisen ska vara närvarande i utsatta områden.

Trots att en våldsvåg med gängkriminella förtecken svept över Stockholm under årets första hälft, finns det också tecken på att gängen kanske håller på att försvagas.

Det säger regionpolischefen i polisregion Mitt Ulf Johansson.

– Det kommer sådana signaler bland annat från Malmö och härifrån Rinkeby. Men det är för tidigt att dra definitiva slutsatser.

Ulf Johansson, Regionpolischef, polisregion Mitt.
Bildtext Regionpolischefen Ulf Johansson i polisregion Mitt är försiktigt optimistisk när det gäller gängbrottsligheten.
Bild: Daniel Ivarsson

Även forskning bekräftar att gängskjutningarna minskat i Malmö, även om det inte är säkert exakt vad det beror på.

Enligt Johansson har polisens strategi att synas och höras burit frukt.

– Vi stör de kriminella, vi finns allt mer i deras närhet och kan gripa fler.

Samtidigt verkar de senaste årens straffskärpningar också börja leda till resultat.

– Häkten är fulla, fängelser är fulla, domstolarna har fullt upp, berättar regionpolischefen Johansson.

Nya, hårdare straff

Men det här räcker inte, menar politikerna.

Under sommaren väntas ytterligare nya lagar som ska göra livet surare för de gängkriminella.

Den första juni meddelade justitie­minister Gunnar Strömmer att regeringen med stöd av Sverigedemokraterna vill utöka polisens möjligheter att avlyssna för att motverka brott, också då det går emot den personliga integriteten.

Svriges justitie­minister Gunnar Strömmer (Moderaterna).
Bildtext Justitieminister Gunnar Strömmer från Moderaterna vill ge polisen utökade möjligheter till bland annat avlyssning.
Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Från och med den första juli ska det bli straffbart att rekrytera minderåriga till brottslig verksamhet. Många gäng har använt sig av barn och tonåringar som inte kan dömas till fängelse.

Tonåringar har åkt fast för att ha deltagit i skjutningar och det finns rapporter om att till och med lågstadiebarn lockas med i gängen.

Om samhällets alla krafter alltså nu ”krokar arm” är det möjligt att lugna ner läget, tror regionpolischefen Ulf Johansson.

– Vi vänjer oss inte vid skjutningar och sprängningar. Vi är fast beslutna att vända utvecklingen. Det är vår absoluta målsättning.

På Järvaveckan pratar man politik i konkreta termer. - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan