Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nöjda elever och lärare flyttar snart in i Kyrkfjärdens nya skola i Ingå: ”Den är jättefin och ljus och golvet i gymnastiksalen är mjukt”

Fyra skolelever står på övre våningen i ett nybyggt skolhus och tittar ner.
Bildtext Lucas Bäckström, Juni Pått, Leona Blomqvist och Agnes Granqvist ser fram emot att börja nästa läsår i den nya skolbyggnaden.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det nya skolbygget i Ingå är så gott som klart. Elever och lärare ser fram emot att börja jobba i nya skolbyggnaden i höst.

Både elever och lärare har fått vara med och planera den nya skolbyggnaden i Ingå centrum. Då höstterminen startar i augusti börjar också en ny skolvardag i den splitternya skolan.

Jessika Elfving som är rektor för Kyrkfjärdens skola har länge väntat i spänning på att få ta i bruk den nya skolan.

– Det är nog jättestort, det känns nog verkligen. Både för elever och för oss vuxna som jobbar i skolan.

Skolbygget i Ingå klart – elever och lärare har fått bestämma hur nya Kyrkfjärdens skola ska se ut

16:31

Mia Nylund som är speciallärare tycker att nybygget är riktigt lyckat.

– Jag tänker också på läget, när man kommer hit har vi hembygdsgården på ena sidan med de röda gamla byggnaderna och så finns vi i en röd träbyggnad och så har vi kyrkan där på andra sidan ån.

En röd skolbyggnad i trä.
Bildtext Den nya skolbyggnaden i Ingå var så gott som inflyttningsklar den första juni.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Leona Blomqvist som går i femman tycker att det ska bli kul att börja i sexan i den nya skolbyggnaden i höst

– Jag tycker att den är jättefin och jag gillar att den har så mycket trä och sedan alla pastellfärger. Jag tycker att den blev så som jag tycker att en skola skulle vara.

Juni Pått som börjar i trean i höst instämmer med Leona och tycker att skolan i trä är jättefin.

– Golvet i gymnastiksalen är jättemjukt så det gör inte ont när man springer. I gamla skolan där det var trägolv tog det ganska ont i fötterna när man sprang. Jag gillar också när det är heltäckningsmattor i klassrummen.

Fyra skolelever i trapetser i en nybyggs gymnastiksal.
Bildtext Agnes Granqvist, Lucas Bäckström, Juni Pått och Leona Blomqvist tycker om det mjuka golvet i den nya gymnastiksalen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Agnes Granqvist tycker också om det mjuka golvet i gymnastiksalen och hon tycker även om den nya matsalen.

– I matsalen sätter man glaset under en kran och så kommer vattnet av sig själv. Klassrummen är lite mindre än tidigare, men det är mysigt med skönt golv och stort fönster.

Matsalen där skoleleverna ska ta mat i nya Kyrkfjärdens skola i Ingå.
Bildtext Stället där eleverna tar mat och själva matsalen där de kommer att äta har en mellanvägg. Centralköket i Ingå fungerar redan i den nya skolbyggnaden.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Lucas Bäckström som börjar i femman ser också fram emot att få gå i den nya skolbyggnaden.

– Det är väldigt fint och ljust och jag tycker om det här med trä. Gymnastiksalen är lite mindre än den förra, men den är ändå finare. Här är fullt med trä och de här läktarna som man kan sitta på finns här.

Det finns läktare som man kan dra ut så att gymnastiksalen kan användas för olika evenemang. Det finns också en scen bakom dörrar. Då dörrarna är stängda fungerar den som musiksal och som undervisningsrum i finska.

Klädhängare i ljusrött vid ingången till en ny skolbyggnad.
Bildtext Skoleleverna kommer att gå in i skolan i nedre våningen. Skorna lämnas vid dörren och både elever och lärare kommer att gå i skolan utan uteskor.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Jessika Elfving berättar att personalen har fått vara med och bestämma hurdant skolhuset ska vara.

– Vi har tänkt att vi vill samarbeta mera, att vi inte har några långa korridorer utan vi är nära varandra och att det mellan klassrummen finns lärtorg där man kan träffas och jobba. Det finns också en hel del små rum där man kan gå in och jobba enskilt med någon elev eller med några elever.

Rektor Jessika Elfving i Kyrkfjärdens skola.
Bildtext Jessika Elfving är rektor i Kyrkfjärdens skola och hon har satt ner en hel del arbete på att planera jobbet i det nya skolhuset.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Klassrummen har glasväggar och dörrar som går att stänga.

– Det var ju en tid när man ville ha mycket öppna landskap, men vi ville inte ha det helt öppet utan vi tänker att det är jätteviktigt att varje elev har en helt egen plats, ett helt eget bord och egen stol och vet vilket rum de egentligen hör till. Vi har också möjlighet att öppna upp och jobba på ett mera flexibelt sätt än vad vi har kunnat göra nu, poängterar rektor Jessika Elfving.

Kyrkfjärdens skola i Ingå

Kyrkfjärdens skola är Ingås största svenska skola. Dessutom finns de svenskspråkiga skolorna Västankvarns skola och Degerby skola. Det finns en finskspråkig skola i Ingå: Merituulen koulu.

Under läsåret 2022–2023 har Kyrkfjärdens skola 142 elever. 118 elever går i den grundläggande utbildningen i årskurserna 1–6 och 24 barn är i förskolan.

Höstterminen 2023 tas den nya skolan i bruk. Kommunen reserverade 10,9 miljoner euro för skolbygget. Kommunens tekniska chef Peter Bergman säger att den slutliga summan ännu inte är klar, men att det blir mycket nära budgetramen.

Specialläraren Mia Nylund säger att heltäckningsmattorna i klassrummen passar bra in i verksamheten.

– Det blir tystare och lugnare och skönt för fötterna. Vi kommer inte att gå in med uteskor utan vi klär av oss i tamburerna.

Ett klassrum i en ny skolbyggnad, det är en blå heltäckningsmatta på golvet, mellanväggen och dörren är i glas och väggarna i trä.
Bildtext Klassrummen har heltäckningsmattor, mellanväggar av glas och stora fönster.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det kommer att möbleras med nya möbler, berättar Mia Nylund

– Vi har fått fundera lite kring ändamålsenlighet och färger, hur vi vill jobba och hur vi vill att det ska fungera.

Specialläraren Mia Nylund i Kyrkfjärdens skola i Ingå.
Bildtext Mia Nylund är speciallärare i Kyrkfjärdens skola och kommer att få nya möjligheter att jobba med barn som behöver stöd och hjälp.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Läromaterialet kommer de att ta med sig från det gamla skolhuset, berättar Jessika Elfving.

– Vi tar med oss skolböcker, men vi förnyar också vårt bibliotek eftersom vi har fått stipendium. Bland annat fick vi stipendium från sparbanksstiftelsen i Ingå. Så vi kommer att ha nya böcker i vårt nya skolbibliotek.

Fyra skolelever tittar ut genom ett fönster i en nybyggs skolsal.
Bildtext Salarna i nya skolbyggnaden är stora och ljusa.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Ungefär två tredjedelar av gamla skolan blir kvar och det blir ett välfärdscenter som kommunen använder för ungdomsverksamhet, medborgarinstitut och musikskola.

Stenhuset ska rivas och där kommer att bli en gårdsplan, berättar Jessika Elfving.

På lördag blir det sista skolavslutningen i gamla skolan. En del av sakerna har redan börjat flyttas och centralköket i Ingå har redan kommit i gång med verksamheten i det nya skolhuset.

Diskussion om artikeln