Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bakslag för Kiekko-Espoos och Jokerits ligadrömmar – inga nya klubbar släpps in till säsongen 2024–25

Uppdaterad 01.06.2023 13:50.
Keikko-Espoos fans jublar under en final i Mestis.
Bild: Tomi Hänninen / Chilipictures

FM-ligan i ishockey meddelar att nya klubbar inte kan ansöka om licens för säsongen 2024–2025. Samtidigt ska licenskriterierna för hela ligan omvärderas.

Det betyder i klartext att Jokerit och Kiekko-Espoo inte kan ansöka om licens för den säsongen. Esboklubben har tidigare bekräftat att man har för avsikt att ansöka om ligalicens till hösten 2024.

Jokerit å sin sida siktar på en ligacomeback i framtiden men ska till en början spela i Mestis.

– Det är inget ställningstagande gällande Kiekko-Espoos ansökan. Tvärtom ska detta ses som beslut där samma regler gäller för alla. Även nuvarande ligaklubbar måste uppfylla licenskraven, säger ligans ordförande Heikki Hiltunen i ett pressmeddelande.

Beslutet fattades på en extra bolagsstämma där de 15 ligaklubbarna medverkade.

Bakgrunden till beslutet ligger i att licenskriterierna för ligan ska omvärderas.

– Vi har gjort ett målmedvetet arbete och under processen har vi insett att licensvillkoren kräver översyn. Världen har förändrats mycket de senaste åren och det här är en central fråga med tanke på framtiden, säger Hiltunen.

Kiekko-Espoo ger inte upp hoppet

I Kiekko-Espoo hoppas man ändå att dörren intet är helt stängd. I ett pressmeddelande skriver klubben att man fortsätter med sina förberedelser för en licensansökan.

– Vi hoppas givetvis att beslutet inte är slutgiltigt. Vi vill fortsätta med den konstruktiva dialog som vi har med ligan. Esbo hör hemma på ligakartan, säger klubbens ordförande Ami Rubenstein.

Kiekko-Espoo vann mästerskapet i Mestis den gångna säsongen.

– Vi har systematiskt byggt upp det här projektet och vårt mål är att spela ligaishockey i Esbo hösten 2024, säger Rubenstein.

Ishockeyligan har varit en stängd serie i ungefär tio år men nya klubbar har kunnat ansöka om licens. Den vägen kom Vasa Sport, Jukurit och KooKoo in i ligan.

Diskussion om artikeln