Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Norrena & Frantz: ”Också spydiga blickar på mina kläder ger mig bekräftelse”– hur klär du dig och för vem?

Skäggig man i stråhatt tittat kaxigt fram bakom klädställning med färgglada plagg
Bild: Lightfield

Kläder är inte bara någonting vi har på oss för att gardera oss mot väder och vind, utan ett kommunikationsmedel.

Med hjälp av dina kläder kan du signalera vem du är och vem du vill vara, visa respekt eller nonchalans, fika efter beundran ... ja, möjligheterna är obegränsade.

Den här veckan grottar Norrena och Frantz ner sig i lyssnarnas och sina egna klädfunderingar.

I vilka plagg känner vi oss tryggast och snyggast? Är det lättare att möta omvärlden ifall man har en sorts uniform?

För vem klär vi oss egentligen? För att lyfta det egna självförtroendet? För att imponera på vännerna? För att se tjusiga ut i åskådarnas ögon?

Hannah har hamnat i en kläd-svacka och tycker inte att någonting är riktigt piffigt, medan Eva drabbats av snygg-hybris och kör på med extra allt i klädväg. Lyckas vi mötas någonstans i våra grubblerier?

Ett urval av veckans brev kan du som vanligt läsa här.

Kläderna som gör oss snygga och trygga

41:33

Klär upp mig för kontoret

I och med att mitt arbete har två ganska tydliga sidor, en ute i skogen och en på kontoret så brukar jag försöka klä upp mig när jag ska till kontoret och umgås med folk. Jag använder mycket stickade plagg som jag har gjort själv samt självsydda kläder.

En beskrivning skulle kunna vara: tant med smak för intressanta detaljer samt attityd.

Tant, 27 år

Vi som klär oss snyggt får sneda blickar

Jag klär mig nog mest för min egen skull och uppskattar en ledig och elegant stil. Inte för att andra verkar uppskatta snygga kläder, de flesta går omkring tom i smutsiga kläder och vi som är snyggt klädda får sidoblickar.

Maken struntar i sin klädsel och älskar skärmmössor, ve och fasa. Men på det hela taget är det intressant att iaktta folks klädsel, alla signalerar något med kläderna, antingen medvetet eller omedvetet.

70-plussare

Ung kvinna sitter i soffa täckt av klädesplagg, slår hjälplöst ut med armarna
Bildtext Jag har absolut ingenting att ha på mig!
Bild: Voy

Pojkvännen skrattar åt min gröna badrock

Jag känner mig snyggast i jeans och en fin topp, bekvämt men ändå snyggt. Ifall jag klär upp mej är det för mig själv och för känslan av att känna sig fin idag, självsäker.

Min pojkvän brukar skratta åt min gröna badrock som jag har på mig tills jag måste lägga på mig andra kläder. Hemma brukar jag leva i den.

Personligen anser jag det blir tråkigt när människor bara följer modet, blir för mycket liknande på gatorna.

Hemma jobbare 33

Mera färg åt folket!

Jag känner mig som snyggast då jag klär mig i färgglada kläder och allra bäst i kläder som jag sytt själv! De är gjorda enligt mina egna mått och jag kan uttrycka min personlighet med kläderna.

Den klassiska stilen med svartvitt, kavaj, skjortor och liknande känner jag mig inte alls hemma i. Har testat och plaggen blir oftast liggande i garderoben. Alla vill inte klä sig i trista färger som vitt, svart och beige.

Nej, mera färg och mönster till folket!

Färgexplosion, 25

kvinna klädd i smutsiga kläder röker och spelar tv-spel
Bildtext Huh? Sa du nånting älskling?
Bild: All rights reserved Corepics VOF 2011

Våga vägra jeans!

Oftast går jag runt i mjukisbyxor och stora skjortor och ägnar inte speciellt mycket tid på att fundera över kläder. Dock älskar jag att klä mig snyggt när min pojkvän är på besök.

Det må vara ytligt men jag kommer med största sannolikhet inte ha en sån här kropp hela livet och då vill man väl passa på att show it off.

Dock måste jag ännu påpeka att jag inte förstår den jeans-hets som finns i dagens samhälle. Så fort man ska utanför hemmet så ska det vara jeans och ska man vara fin ska det vara jeans.

Nej tack! Jag tänker inte klä mig i ett obekvämt korvskinn som dessutom eliminerar min rumpa totalt bara för att vara till lags för alla som är fast i jeans-hetsen. Däremot kommer jag fortsätta ha mjukisbyxor när jag vill och ingen kan stoppa mig.

VemÄrRäddFörMjukisbyxorna 21år

När jag är utklädd!

Jag känner mig snyggast när jag snarare är utklädd än uppklädd. D.v.s. vanliga kläder med element av star wars, viking- eller fantasyestetik. Då känner jag mig kraftfull och ursnygg!

Elyon 39

Leende något äldre kvinna slår ut med armarna
Bildtext Snygg? Vem bryr sig?!
Bild: VICTOR KOLDUNOV

Jag blir glad när jag gillar min spegelbild

Det beror lite på dagen, men jag har märkt att jag oftast känner mig snygg i business casual kläder och kläder som lutar lite mer mot könsneutralt. Speciellt känner jag mig snygg i sådana kläder som framhäver min midja eftersom min kropp inte har särskilt många kurvor annars.

Jag klär främst upp mig för mig själv. Det ger med en sådan boost i både självförtroende och mående när jag ser mig själv i spegeln och verkligen tycker att jag ser bra ut. Speciellt då jag i allmänhet tycker att jag ser ganska genomsnittlig ut, inte riktigt snygg men inte ful heller.

Kvinna 27

Också spydiga blickar är en slags bekräftelse

Jag klär upp mig för mig själv och för att störa andra ibland. Jag klockas in som en man, även om jag inte alltid definierar mig som en sådan.

På en solig dag är det kjol och somrig kragskjorta som gäller vid parkhäng och fest. I dessa kläder känner jag mig extremt snygg för min enda kjol som är ljusgul flowar på det perfekta sättet och det är skönt när vinden kan komma underifrån.

På ett mer officiellt tillfälle, som en årsfest eller annat, så vägrar jag ha på mig frack. Jag äger ingen långklänning och är inte helt bekväm i det förutom i drag, men det är något annat. Så jag brukar ha en gul kavaj och raka byxor och en skojig skjorta under och sen sminkar jag upp mig för att jag vill bli sedd.

Det finns ett bekräftelsebehov som ska fyllas antingen med spydiga blickar eller med komplimanger.

Hagabon, 22