Inflationen mattas av – men maten blir fortsatt dyrare
Konsumentpriserna steg med 5,2 procent i maj jämfört med i fjol. Även om priserna inte sjunker bådar det bättre tider för konsumenterna.
– För konsumenten lättar det ju när priserna stiger långsammare. Jag skulle inte säga att effekterna ännu är enormt stora för när man tittar på månadsbasis så faller ju inte priserna, säger chefsekonom Lasse Corin på Aktia.
Jämfört med april i år steg priserna med 0,2 procent.
Matpriserna kan sjunka i år
Maten och alkoholfria drycker blev över elva procent dyrare i maj från i fjol och 0,3 procentenheter dyrare från april.
Matpriserna reagerar ofta med dröjsmål på grund av långa kontrakt som binder aktörerna i branschen.
– Under det här året borde man nog klart börja se effekten. Jag tror att matpriserna sjunker för råvarupriserna har kommit ner, säger Corin.
Transportpriserna sjönk med 3,7 procent.
Också inom Eurozonen mattades inflationstakten av och var 6,1 procent i maj för hela området. I april var den ungefär en procentenhet högre på årsbasis.
Minst en räntehöjning i år
Europeiska centralbanken har varslat om flera nya räntehöjningar ännu i år. Följande beslut fattas om två veckor.
Corin tror att ECB slår till med en planerad höjning då, men inte nödvändigtvis längre i juli.
– Vad som händer efter mötet i juni är mera intressant för vi vet att ECB höjer räntorna för att sakta ner inflationen, men också att det dröjer 12– 18 månader för besluten att börja bita. Räntehöjningarna syns ändå redan på annat håll i ekonomin, nämligen i bankernas nyutlåning som har saktat ner jätte mycket, säger Corin.
Också det bromsar inflationen.
Chefsekonomen tror att Finland och euroområdet går mot en recession i höst, men att den blir lindrig och hotar inte ekonomin på sikt lika mycket som en kraftig inflation.