Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Maria får inte tag på läkaren som ska skriva läkarutlåtande för hennes dotter: ”Som en käftsmäll att gång på gång söka intyg för samma sak”

Uppdaterad 02.06.2023 07:29.
En kvinna sitter vid ett bord och bläddrar i en mapp med papper.
Bildtext För Maria Ekström-Alfthan känns upprepade ansökningar frustrerande.
Bild: Petter Christian Blomqvist / Yle

De som ansvarade för hennes dotters vård vid ungdomspsykiatriska polikliniken i Helsingfors har slutat och efter det har kontakten försvunnit. Enligt HUS går mycket av läkarnas tid åt till att skriva intyg.

Maria Ekström-Alfthans 15-åriga dotter Emilia har haft tillgång till skolskjuts med taxi sedan hon var åtta gammal.

Hon har grava gestaltningssvårigheter vilket gör det svårt att röra sig självständigt i trafiken. Det betyder i praktiken att hon inte kan färdas till skolan med kollektivtrafik.

Under hela skolgången har ärendet med skolskjuts skett enkelt med hjälp av skolan.

Nu går Emilia ut grundskolan och ska vid hösten börja på yrkesskolan Optima. Då måste familjen själva se till att ordna skolskjutsen.

För att FPA ska ersätta Emilias taxiresor till skolan krävs det att en läkare skriver ett utlåtande. Det var där problemen började.

Bil som transporterar skolelever
Bildtext Marias dotter har haft rätt till skolskjuts sedan hon var åtta år gammal.
Bild: Mikael Crawford

– Jag tänkte att jag skulle vara duktig och började utreda saken redan i mars efter att de vid optima meddelat att de inte sköter taxiärenden.

Efter det tog hon kontakt med Emilias skolläkare.

Skolläkaren ansåg att det skulle vara bäst att ta kontakt med vår läkare vid polikliniken i Böle, säger Ekström-Alfthan.

Hon tog också kontakt med nya barnsjukhuset där Emilia tidigare varit patient.

Men vid barnsjukhuset sade de att Emilia inte längre är patient där och hänvisar till ungdomspsykiatriska polikliniken.

Emilia får ergoterapi vid ungdomspsykiatriska polikliniken i Böle i Helsingfors en gång i veckan sedan omkring två år tillbaka. Hon har varit i kontakt med läkare och sjukskötare där för sin medicinering.

Men under den senaste tiden har läkaren de varit i kontakt med på polikliniken gått i pension.

Trots upprepade försök att få kontakt med den nya läkaren vid polikliniken har det inte gått att boka en tid för att få läkarintyget utskrivet.

Den läkaren slutade sedan abrupt från kliniken.

Ny undersökning krävs trots att inget förändrats

Den nya läkaren hann lämna ett meddelande att en ny läkerundersökning ska göras för att Emilia ska få intyget. Trots att alla hennes uppgifter finns i patientdatasystemet.

– Det är frustrerande att alltid behöva berätta samma historia och behöva kriga för sitt barn. Vi har fått diagnos och har nya papper på det från år 2022. Jag förstår inte det här systemet som tar upp så mycket tid av läkarna, när det skulle gå att se på hennes uppgifter, säger Ekström-Alfthan.

Också den sjukskötare som familjen varit i kontakt med gällande Emilias medicinering har slutat.

– I början ringde de en gång i veckan och följde upp hennes välmående. Men om något nu skulle gå fel med medicineringen har jag ingen som jag kan vara i kontakt med, säger Ekström-Alfthan.

Uuden lastensairaalan rakennus.
Bildtext Familjen har tidigare varit klienter vid nya barnsjukhuset men har nu flyttat över till Ungdomspsykiatriska polikliniken i Böle.
Bild: Matti Myller / Yle

Också i fall där familjen har önskat rådgivning av medicinsk natur så har de hänvisats till familjens terapeut, som inte har kunskap om medicineringen.

Bara hälften av läkartjänsterna är tillsatta

Inom HUS finns det sammanlagt 70 läkartjänster inom barnpsykiatrin, men för närvarande är endast cirka hälften av dem tillsatta.

Enligt Elina Santti, som är linjechef vid ungdomspsykiatriska linjen inom HUS, finns det bara omkring 160 specialister på barnpsykiatri i hela landet. Det här påverkar tillgången till läkare inom HUS.

Santti svarar på Svenska Yles frågor per e-post. Vid kommunikationen vid HUS säger man att ingen av specialisterna på polikliniken har tid att ge intervju.

Varför går det inte att skriva ett nytt läkarutlåtande utgående från de diagnoser ett barn redan har?

– FPA-utlåtandet ska baseras på aktuell information och på en bedömning av patientens nuvarande situation, och särskilt för ungdomar kan situationen förändras snabbt. Därför räcker det inte i C-utlåtandet enbart med diagnoser.

Hon säger också att FPA har lättat på sin praxis vad gäller läkarutlåtanden eftersom det tar upp mycket av läkarnas arbetstid vilket är bort från kliniskt arbete.

– Det finns fortfarande mycket att göra i detta avseende, säger Santti.

För Ekström-Alfthan börjar den upprepade processen att tära på orken, och det finns frustration över att som förälder behöva känna till många komplicerade processer.

– Vi har fått höra av läkarna att inget kommer att förändras med diagnosen. Så det är som en smäll på käften att gång på gång söka intyg för samma sak, säger hon.

Diskussion om artikeln