Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Natochefen Stoltenberg: ”Ryssland har inget veto i frågan – Ukraina hör hemma i Nato”

Uppdaterad 01.06.2023 16:23.
Jens Stoltenberg fotograferad något nerifrån medan han står framför mediers mikrofoner.
Bildtext Natos stöd till Ukraina fortsätter, konstaterar Natochefen Jens Stoltenberg. ”Det här är en signal till Putin, han kan inte vänta ut oss”, säger han.
Bild: EPA-EFE / Hanna Johre

Nato arbetar för att stödja Ukraina både på kort och lång sikt. Ryssland ska inte kunna upprepa den här typens aggression, säger Natochefen Jens Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg Stoltenberg säger att Natoländernas utrikesministrar under sitt informella möte i Oslo har kommit överens om behovet av ett gemensamt råd där Nato och Ukraina ingår.

Oslomötet är en förberedelse för toppmötet i Vilnius i juli.

Fokus under mötet i Oslo har varit inriktat på hur Ukraina och Nato närmar sig varandra. Ukraina hör hemma i Nato, konstaterar Stoltenberg.

– Alla är eniga om att Natos dörr är öppen för Ukraina. Och Ryssland har givetvis inget veto i den här frågan. Ukraina ska kvarstå som en suverän och självständig stat.

”Nu behövs metoder som gör det möjligt att garantera säkerheten i framtiden”

– Vi måste försäkra oss om att vi, när kriget i Ukraina någon dag är slut, ska ha ramverk och arrangemang som kan garantera Ukrainas säkerhet i framtiden.

Stoltenberg betonade vikten av att undvika en upprepning av det som sker i Ukraina. Ryssland ska inte ges en möjlighet att vila, omgruppera trupper och attackera igen.

– Vi måste ge Ukraina stöd både på lång och kort sikt.

Det här är en signal till Putin – han kan inte vänta ut oss

Stoltenberg om stödet till Ukraina

Enligt Stoltenberg handlar det inte om säkerhet enbart för Ukraina – utan för alla.

– Idén om att förhindra historien från att upprepa sig själv – det är målet. Nu gäller det att utveckla de metoder som behövs för att nå målet. Vi måste säkerställa att det inte bara blir fråga om en paus i de ryska aktionerna mot Ukraina.

På kort sikt handlar det om logistiska utmaningar.

Nato jobbar med att få de ukrainska styrkorna interoperabla med Natos styrkor och att tillföra materiel, reservdelar och allehanda stöd. Nato och Ukraina arbetar nu med att förenhetliga utrustning och utveckla den till Natostandard.

”En signal till Putin”

– Natos allierade har redan länge bidragit med vapen och material – allt som har betydelse vid striderna. Vi har också börjat träna piloter för flygningar med F-16-stridsplan.

Stoltenberg påpekade flera gånger att Natos engagemang i Ukraina gäller för långa tider.

– Det här är en signal till Putin. Han kan inte vänta ut oss. Vi ska bevisa motsatsen.

Natomöte i Oslo.
Bildtext Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och USA:s utrikesminister Antony Blinken under ett informellt Natomöte i Oslo, Norge den 1 juni.
Bild: Lehtikuva

Stoltenberg sa också att Natos leveranser har utvecklats under krigets gång.

– Arten av stöd har ändrats då kriget har ändrats. I början låg fokus på lätta vapen och vapensystem. Gradvis blev det fråga om tungt artilleri och småningom ännu tyngre och mer avancerade vapen.

Sverige har fullföljt sina förpliktelser

Stoltenberg nämnde också Sveriges Natoansökan, och meddelade att han är på väg till Turkiet för att förhandla om saken inom kort.

– Sverige har fullföljt sina förpliktelser och medlemskapet bör beviljas så snart som möjligt.