Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tidningen Östnyland får ny ägare – chefredaktören: ”Vill stärka journalistiken”

Helén Kurri, chefredaktör för tidningen Östnyland
Bildtext Chefredaktör Helén Kurri ser positivt på affären. Arkivbild.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Det svenska stora mediebolaget Bonnier News köper in sig i KSF Media och blir ny majoritetsägare. KSF Media äger tidningarna Östnyland, Västnyland och Hufvudstadsbladet.

– Jag tycker att det låter som en intressant förändring. Jag väljer att se på det positivt, säger Östnylands chefredaktör Helén Kurri.

I det här skedet betyder affären inga förändringar för tidningen Östnylands del.

– Tidningen kommer att finnas kvar med samma namn och ha samma bevakningsområde. Redaktionen och ledningen kommer fortsättningsvis att finnas i Borgå. Vi är en självständig tidning, säger Kurri.

I det långa loppet tror Kurri att affären kan stärka Östnyland och KSF Medias andra tidningar.

– Den här nya majoritetsägaren har varit väldigt tydlig med att journalistiken är det viktigaste. Man vill stärka journalistiken, man vill stärka prenumerationsaffären, säger Kurri.

Hon påpekar att bolaget har ett väldigt brett nät av lokaltidningar i Sverige. Kurri tror att även KSF Medias lokaltidningar kan ta del av deras erfarenheter och vad de gjort för att locka fler prenumeranter.

Reportern och fotografen Max Nyberg är fackets representant på tidningen Östnylands redaktion. Han smälter ännu beskedet.

– Vi blev alla överraskade. Första reaktionen är försiktigt positiv, säger Nyberg.

Vad exakt tidningsaffären betyder för personalens del vet han ännu inte, men facket vill träffa den nya ägaren och diskutera saken.

– De har inte sagt något tills vidare. Om det görs rätt, det som har beskrivits, så borde det lämna mer resurser för journalistik när de tekniska arrangemangen sköts av en större organisation, säger Nyberg.

Han hittar också ett annat skäl till att se positivt på affären.

– Deras syn på både journalistik överlag och specifikt på lokaltidningar stämmer överens med vad vi tänker.

Diskussion om artikeln