Här är det elbilen som laddar huset och inte tvärtom
Det går ingen elkabel från elnätet till det här huset. De som bor här är helt självförsörjande med sin elektricitet. Men det som är extra ovanligt är att de använder elbilen som en strömkälla för huset.
Paret Erkki Pöytäniemi och Marja Nuora köpte en tomt i Karislojo för nästan 10 år sedan. Då fanns det inga byggnader där. Nu har de bott i sitt nya hus i fem år. Drivkraften för dem var att bygga naturligt och leva ekologiskt.
– Vi är emot kärnkraft så vi ville inte ansluta oss till ett nätverk där du får el som är tillverkad med kärnkraft.
Att säga nej till elnätet kräver ändå en del uppoffringar. Solpaneler och vindsnurran tryggar elbehovet under sommarhalvåret men vintern är tuff. Då göms elslukare som vattenkokare och spisplatta undan och vedspisen får träda till.
– Vi ville att det skulle kännas att det är vinter och att det är brist på el.
Uppvärmningen sker med ved. Men helt utan el klarar de sig inte på vintern. Några nödvändiga apparater i deras hus är kylskåp, tvättmaskin och cirkulationspump. Dessutom behöver de ström för att ladda sina datorer.
Dieselgeneratorn är effektiv men fossil
Utmaningen är att hitta en strömkälla som tryggar elbehovet under vintern. Som många andra som lever off grid, och alltså inte är kopplade till elnätet, använde de till en början en dieselgenerator.
160 – 200 liter diesel gick åt per år. Ingen direkt katastrofal mängd men för någon som vill leva hållbart känns det ändå bakvänt att använda ett fossilt bränsle för att producera elektricitet.
I december köpte de en elbil med ett batteri på hela 74 kilowattimmar. Då kunde de plötsligt använda bilen istället för dieselgeneratorn. Bilen ger en effekt på cirka 1,5 kilowatt som laddar husets egen batteribank.
– Så eftersom bilen laddar husets batterier behöver inte bilen vara inkopplad hela tiden utan vi kan också använda den som en bil, skrattar Erkki Pöytäniemi.
Även om Lojoparet är glada att slippa använda diesel laddas elbilen på allmänna laddstationer med el som åtminstone i teorin kan vara producerad med kärnkraft. Erkki Pöytäniemi sticker inte under stol med att deras projekt är aningen experimentellt.
– Jag är fortfarande inte nöjd med hur samhället tänker kring energifrågor men sist och slutligen tror jag att det är bäst att lösa de här frågorna tillsammans. Jag tror inte att alla ska leva utanför elnätet så som vi gör.

Knepigt att hitta enkla alternativ
Ska man leva utanför elnätet året runt finns det flera olika alternativ till strömkälla under vintern. Tyvärr är dieselgeneratorn tills vidare det enklaste och förmånligaste alternativet.
– En sak vi funderade på var biogas. Vi har ju sex hektar åker här så vi kunde producera en del material för att tillverka biogas.
Idén strandade ändå på att det blev för omständligt. För att skörda så stora mängder behövs en traktor och det skulle dessutom bli rätt kostsamt att bygga en liten biogasreaktor. Den dyraste delen är att rena biogasen.
Energiprofessor Peter Lund på Aalto-universitetet hoppas att vätgasteknologin kommer att lösa utmaningen med långtidslagring av energi. Då kunde överskott av solenergi på sommaren sparas för att användas på vintern
Om man i nuläget varken vill använda en dieselgenerator eller en elbil som energikälla på vintern anser Peter Lund att biogasen har potential.
Om man inte själv producerar bioavfall för att framställas till biogas kan man däremot ha en biogas-generator. Idén är då att du får din gas från en lantgård i närheten.
Stirling och gengas är spännande men dyra
Under krigstiden fick gengas-motorn ett uppsving när det var brist på bensin. Många händiga chaufförer byggde om förbränningsmotorn så att fordonen kunde drivas med hjälp av ved. Gengas uppstår under en ofullständig förbränning av kol eller ved och består av kolmonoxid, vätgas, metan och koldioxid.
Det finns pannor för uppvärmning som genererar vätgas som i sin tur driver en motor som alstrar elektricitet. Tyvärr blir det här lätt en dyr historia. Utmaningen i konstruktionen är nämligen att inte orsaka en klimatkatastrof i och med att gengasen är mycket giftig.
I samma kategori finns ved- eller pelletspannor för uppvärmning som har en integrerad Stirling-motor. Den använder en överskottsvärme för att alstra el. Tyvärr kräver den väldigt mycket värme för att producera en liten mängd elektricitet så risken är stor att det går åt onödigt mycket bränsle och värme för att få tillräckligt med el.
Det finns återförsäljare av båda typerna av pannor i Finland men de vi hittat kostar över 20 000 euro.
Gullmets - om allt som inte fungerar

Serien Gullmets handlar om små och stora problem i vardagen.
Följ med via @johangullmets. Hör gärna av dig med tips vi insta eller epost.