Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Vega ❤️ trubadurer – skriv och berätta vilken trubadurlåt du gillar och om ett minne du förknippar med låten

Uppdaterad 14.08.2023 11:21.
personer med en gitarr runt en lägereld och texten Vega älskar trubadurer

Yle Vega sänder en hel sommarkväll med trubadurer och singer-songwriters. Vilken är din favoritlåt? Skriv till oss och berätta!

Onsdagen den 14.6 kl. 17.30-21.00 är det Vega❤️trubadurer i Yle Vega som gäller. I sändningen pratar vi kring era trubadurminnen och era favoritsånger och spelar naturligtvis mycket musik. Programledare är Camilla Andelin och Peter Fahllund.

Visor, lägereldssånger, chansoner, ballader. Och förstås en hel del finlandssvenskt! Kvällen fokuserar som vanligt på publikens berättelser och låtönskemål.

Genom flera årtionden har den enkla och avskalade musiken tilltalat många. Musiken där texten är lika viktig som melodin, eller kanske texten är viktigast i hela sången.

I Norden kallas artister som gör sådan musik för trubadurer eller vissångare. Ute i världen är det vanligt att man talar om singer-songwriters.

Cornelis Vreeswijk
Bildtext En legendarisk gestalt inom trubadurgenren i Sverige är Cornelis Vreeswijk.
Bild: SVT

Artisten själv har för det mesta gjort både melodin och texten. Oftast är det bara sångrösten och ett instrument som är hela framförandet. De vanligaste instrumenten som artisten ackompanjerar sig med är gitarr och piano

Tänk ljumma sommarkvällar och trubadurer vid lägerelden, men ännu lite bredare än så!

Det kan vara Joan Baez, Bob Dylan, Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström och Leonard Cohen. Eller någon av 2000-talet artister som James Blunt, Sofia Karlsson eller Frida Andersson.

Insamlingen av önskemål är avslutad, lyssna på sändningen här:

Vega ❤️ trubadurer

179:37