Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Konkurs stänger Pub Ettan på Åland – enligt ägaren blir de amerikanska artisterna utan scen i Mariehamn

En man i gul t-tröja står vid en dörr till en pub.
Bildtext Björn ”Grulle” Eklund har valt att själv försätta sin firma i konkurs i stället för att vänta på skatteförvaltningen.
Bild: Yle / Lasse Grönroos

Pub Ettan har varit känd för sina livespelningar. Konkursen beror på att det var omöjligt att komma igen efter pandemirestriktionerna.

En konkurs stänger dörren till Pub Ettan i Mariehamn den 15 juni.

Enligt ägaren Björn ”Grulle” Eklund är det pandemin och de restriktioner som den förde med sig som orsakade konkursen.

– Det här är ett litet ställe med 20 sittplatser och en liten uteservering på sommaren. Det har i princip varit omöjligt att ta ikapp det efter pandemin.

Pub Ettan har varit känd för sina livespelningar. Eklund har jobbat som bokare i omkring 20 år på olika ställen, det sista var den egna puben.

– Det lokala musiklivet lever kvar, men stängningen leder till att de utländska artisterna – inte de skandinaviska, men de amerikanska – blir utan scen på Åland.

Kommer du att sluta med artistbokningarna nu när puben stänger?

– Så kommer det nog att bli. I och med att jag försätter mig själv i konkurs är det ju inte riktigt möjligt att ordna evenemang.

Eklund har valt att själv försätta sin firma i konkurs den 15 juni i stället för att vänta på att skatteförvaltningen gör det.

– Jag ville fatta beslutet själv. Då vet folk om att vi har den här tiden kvar i stället för att beskedet kommer dagen innan puben stängs.

Amerikanska Bob Waynes gig den 14 juni blir den sista spelningen på Pub Ettan.