Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haavisto: Finland redo att arbeta hårt för att få Turkiet att gå med på ett svenskt Natomedlemskap

Natomöte i Oslo.
Bildtext Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, Estlands utrikesminister Margus Tsahkna och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto deltar i ett informellt möte för Natos utrikesministrar i Oslos rådhus den 1 juni 2023.
Bild: Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att de flesta Natoläder nu önskar att alla förberedelser ska vara gjorda för Sveriges medlemskap i Nato inför toppmötet i Vilnius i juli.

Natoländernas utrikesministrar har under sitt informella möte i Oslo främst talat om Ukraina och Sveriges medlemskap i Nato. Det sa utrikesminister Pekka Haavisto under en pressträff på torsdagen.

Oslomötet var en förberedelse för toppmötet i Vilnius i juli. Haavisto konstaterar att Ukraina givetvis var den fråga det mesta kretsade kring.

Haavisto säger också att det är bäst att se helheten: Organisationer som G7, EU och Nato behöver upprätthålla kontakten sinsemellan i den här frågan. Finland har också regelbunden kontakt med Ukrainas utrikesminister, säger Haavisto.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto pratar med Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock
Bildtext Finlands utrikesminister Pekka Haavisto pratar med Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock under ett informellt möte med Natos utrikesministrar i Oslo.
Bild: Lehtikuva

Haavisto uppger att de flesta Natoläder nu önskar att alla förberedelser ska vara gjorda för Sveriges medlemskap i Nato inför toppmötet i Vilnius i juli.

Enligt Haavisto är Natoländerna ganska eniga inför toppmötet. Han betonar betydelsen av enighet och en gemensam signal utåt: Nato ska kunna komma med ett kraftfullt, enigt budskap – ett starkt stöd för Ukraina i många år framåt och ett starkt stöd för Sveriges medlemskap i Nato.

– Även om vi talade mycket om Natos östra flank blev det en hel del diskuterat också om andra områden. Oron över läget i Kosovo är stor. Vi talade också om afrikanska och latinamerikanska länders förhållningsätt då det gäller kriget i Ukraina.

Finland hjälper Sverige

Haavisto säger att Finland är redo att arbeta hårt med den process som behövs för att få Turkiet att gå med på ett svenskt Natomedlemskap. Haavisto understryker det faktum att Sverige till exempel nu har en ny lag om terrorism.

– Sverige har ändrat sin lagstiftning. Sverige har gjort allt som behövs. Det är viktigt att både Turkiet och Ungern förstår det. Men jag är optimist. Finland är också redo att resa till Ankara om det behövs.

Haavisto bedömer att läget i Turkiet före parlamentsvalet inte var gynnsamt med tanke på Sveriges Natoförhandlingar, men att samtalen nu efter valet kan gå i en positivare riktning.

Dessutom har Sverige vidtagit alla åtgärder som det har förväntats att landet ska göra.

Vi vet inget om drönarattacken i Moskva och vad som ligger bakom det

Pekka Haavisto, utrikesminister

”Det finns regler för krig”

Haavisto säger att de flesta länder är av samma åsikt om vilka villkor som gäller Ukraina: Man vill bistå Ukraina med militär hjälp – hjälp som ska användas till att få tillbaka de områden som tagits ifrån landet. Vapnen ska användas på ukrainsk mark.

– Vi vet inget om drönarattacken i Moskva och vad som ligger bakom det. Men vi följer med läget noga.

När blir Nato en part i kriget?

– Vi diskuterade inte det under mötet i Oslo. Men ländernas utrikesministrar har sinsemellan diskuterat olika saker.

Haavisto påpekade att det finns spelregler i krig och att man följer dem även om den andra parten inte gör det – till exempel de humantära regler som Genèveavtalet förutsätter.

– Det godkänns inte att civila mål angrips.

President Biden till Finland?

Under pressträffen fick Haavisto också svara på frågor gällande den amerikanska utrikesministern Antony Blinkens besök i Finland på fredag.

Haavisto konstaterar att det finns mycket på agendan. USA är en betydelsefull handelspartner för Finland och samtalen kommer i hög grad att handla om handelsrelationerna mellan länderna. Också teknologifrågor ska diskuteras.

Andra frågor som Haavisto bedömer att ingår i samtalen är Sveriges Natomedlemskap och Finlands regelbundna, månatliga stora stöd till Ukraina. Blinken är också intresserad av det som försiggår i Kosovo.

Haavisto vill varken bekräfta eller förneka uppgifter om att USA:s president Joe Biden skulle komma till Finland i samband med Natos toppmöte i Vilnius i juli.

”Diplomatiska frågor med Ryssland behöver inte överdramatiseras”

Haavisto ser lugnt på stängningen av några finländska konsulat i Ryssland och frysning av bankkonton.

Enligt Haavisto har Finland i det här skedet ingen större nytta av konsulat i Murmansk och Petroskoj. Affärsverksamheten och turistresorna har upphört.

– Men i Sankt Petersburgsområdet har vi trafik över gränsen. Familjemedlemmar, arbetstagare och studerande finns på båda sidor om gränsen, och därför anser vi att konsulatet där behövs.

I fråga om det ryska konsulatet i Mariehamn säger Haavisto att Nato redan har konstaterat att det inte är bekymmersamt. Det finns gamla avtal mellan olika länder.

Haavisto påpekar att andra EU-länder har liknande arrangemang.

– Jag vill inte överdramatisera det.