Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ett ihållande smatter av smällpatroner när Nylands brigad och finska marinen övar som fullvärdig Natomedlem för första gången

Uppdaterad 02.06.2023 13:17.
I Syndalen på Hangö udd har det varit mycket rörelse den senaste veckan när marinens huvudövning pågår.

Marinens huvudövning denna vår, Atrain 23, är inne på sina sista timmar. I Syndalen i Hangö har omkring 1 000 personer deltagit i övningen och för de beväringar som snart blir hemförlovade pågår nu den sista striden.

I Syndalen har det varit liv och rörelse den senaste veckan. Omkring 400 reservister och 500 beväringar har deltagit i marinens huvudövning Atrain 23.

Räknar man dessutom med personal och den amerikanska marinkårens 40 soldater som också deltar är Nylands brigads totala styrka omkring 1 100 personer.

– Repetitionsövningen började i måndags och under veckan har vi främst övat på det vi lärde oss som beväringar för fyra år sedan, säger reservisten Alex Wikström.

Atrain 23 är hans första repetitionsövning sedan beväringstiden för fyra år sedan. Under dagarna i Syndalen har man i första hand filat på detaljer som man lätt glömmer efter beväringstiden, berättar Alex Wikström.

Man i armeklader och hjälm ser in i kameran.
Bildtext Alex Wikström deltar i sin första repetitionsövning.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

– Just den här övningen har till stora delar handlat om anfall. Man måste komma ihåg hur man ska göra, vad man ska göra och det finns många detaljer som man inte får glömma, säger han.

Första stora övningen som Natomedlem

Militärövningen Atrain 23 började fredagen den 26.5 och under veckan som militärövningen pågått har man kunnat se trupper röra sig längs med kusten mellan Fredrikshamn och Hangö. Totalt deltar 2 000 personer i övningen som leds av Kustbrigaden i Obbnäs och kommendör Marko Laaksonen.

Pekka Snellman är övningsledare för Nylands brigad och leder alltså Dragsviks trupper i den första stora övningen sedan Finland blev medlem i Nato.

– Natomedlemskapet märks sist och slutligen väldigt lite. Vi försöker använda mera engelska när vi ger order, men det kommer att bli mera tydligt så småningom, säger han.

Man i miliäruniform tittar in i kameran.
Bildtext Övningsledaren för Nylands Brigad, kommendör Pekka Snellman, tycker att övningen gått väldigt bra.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

Hela övningen kommer att analyseras mera ingående senare poängterar Pekka Snellman, men hittills har responsen varit positiv.

– Problem kommer alltid att uppstå när man har en stor övning med många deltagare, men övningen har gått bra.

Amerikanska soldater börjar vara vardag på brigaden

Sedan slutet av april har ett fyrtiotal soldater från den amerikanska marinkåren bott på Nylands brigad.

De ingår i en luftvärnsavdelning och deltar också i vårens stora övning. Men amerikanska soldater på Nylands brigad väcker inte så mycket uppståndelse längre. Redan förra hösten, innan Finlands var medlem i Nato, inkvarterades ett hundratal marinkårssoldater på brigaden i några månader.

Nicholas Slominski konstaterar att det är ganska vanligt att man får resa till andra länder när man är en del av den amerikanska försvarsmakten.

Man i militärkläder med ett vapen i handen ser in i kameran.
Bildtext First lieutenant Nicholas Slominski menar att hans avdelning hade tur när de fick ordern att resa till Finland.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

– En del trupper har mera tur än andra när det kommer till vart man får resa. Vi hade väldig tur när vi fick komma till Finland, konstaterar han.

Slominski, som ursprungligen kommer från Kalifornien, var förberedd på att det kommer att vara kallt i Finland, men skrattande erkänner han att kylan ändå överraskade honom.

– Och de ljusa nätterna är också en stor överraskning. Man tror att det är mitt på dagen, men klockan kan vara tio på kvällen, säger han.

Dammiga vägar, smattrande patroner och frusna amerikanska soldater på marinens militärövning i Hangö

10:13