Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stor risk för flak av cyanobakterier i sommar – sådant blir vädret i juni

Blågrönalger synliga vid ytan i ett vattendrag.
Bildtext I Finlands havsområden brukar cyanobakterierna kulminera i slutet av juli och början av augusti.
Bild: Pohjois-Savon ely-keskus

Cyanobakterier, eller blågröna alger, föredrar varmt, soligt och inte för blåsigt väder – helst i flera veckor. Försommaren har varit sval, men cyanobakterier kan trots det flyta in med vind och ström.

Enligt Finlands miljöcentral finns det en betydande risk för flak av cyanobakterier, även kallade blågrönalger, i Finska viken, norra delen av Östersjöns huvudbassäng, Södra Bottenhavet och största delen av Skärgårdshavet i sommar. I Bottenviken är risken liten.

Jouni Lehtoranta är specialforskare på Finlands miljöcentral och enligt honom kan man enbart uttala sig om riskerna just nu – det verkliga läget avgörs ändå av vädret.

– Blågrönalger tycker om samma väder som semesterfirarna – varmt, soligt och inte för blåsigt väder, säger Lehtoranta.

Att risken för cyanobakterier är betydande är egentligen ingen nyhet, enligt Lehtoranta har läget sett likadant ut de senaste somrarna.

– Det här beror på det dåliga tillståndet i Östersjöns huvudbassäng där det finns ett överutbud av fosfor.

Karta över algblomning sommaren 2023
Bild: © Syke

Miljöcentralens bedömning baserar sig på kväve- och fosformängderna under den föregående vintern samt på ekosystemmodellering.

Under våren blommar kisel- och pansaralger och de förbrukar effektivt kvävenäring och färgar vattnet brunt.

Efter deras vårblomning finns det ändå fosfor kvar i ytvattnet i stora havsområden och det är den här fosforn som cyanobakterierna sedan utnyttjar när vattnet blir varmare på sommaren.

Cyanobakterier kan åka snålskjuts till skärgården

Riskprognosen ger en bra bild av var man kan vänta sig algblomning under sommaren, men cyanobakterier behöver både ljus och värme för att växa.

Dessutom växer de långsamt och det gör att det behöver vara gynnsamma förhållanden i ett par veckors tid för att de ska lyckas blomma.

Men riktigt så enkelt är det ändå inte. Cyanobakterierna kan bilda massor långt ute till havs och huruvida de sedan stiger upp till ytan och sedan sprids till kusten beror på vind- och strömningsförhållandena.

Om det till exempel blåser in mot land kan ytblomningen av cyanobakterier ute till havs spridas till skärgården och kusten.

I Finlands havsområden brukar cyanobakterierna kulminera i slutet av juli och början av augusti.

Svalt i juni – men varmare midsommar

Försommaren är svalare än den brukar vara i år och trenden fortsätter in i juni – åtminstone fram till midsommarveckan, visar Forecas väderprognos.

Under midsommar väntas det bli varmare väder, antingen normalt för årstiden eller lite varmare. Inget i prognoserna tyder på en särskilt regnig midsommar heller.

Den senaste tiden har vädret varit svalare än prognoserna tidigare visat. Det beror på att ett högtrycksområde över norra Europa lagt sig längre västerut än väntat. De varma luftmassorna har därför funnits längre väster om Finland.