Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I Åbo fanns hjälp för svenska Micaels sjukdom – nu skakar inte handen längre: ”Jag är så glad så det rinner tårar”

Uppdaterad 02.06.2023 15:04.

Micael Adler kom från Sverige till Åbo för att behandla sin tremor eftersom den nya, skonsammare behandlingsmetoden inte finns i Sverige. Nu hoppas han att fler med symtom ska få hjälp.

Micael Adler kände av skakningarna i händerna redan då han var sjutton år gammal. De blev värre med åren och Adler konstaterades ha essentiell tremor, en sjukdom som liknar Parkinsons som orsakar ofrivilliga skakningar i händerna.

Sjukdomen påverkar vardagen väldigt mycket, säger Adler, som bor i Klockarnäs i Sverige.

– Det är väldigt jobbigt när man ska äta frukost, äta mat och göra saker och ting. Man tappar grejer och händerna far hit och dit. Det påverkar humöret, man blir väldigt arg.

En rittest där en person har ritat skakiga streck.
Ett rittest där en person har ritat raka linjer.
Jämförelse av två bilder: Micael Adler ritade streck enligt anvisningar före och efter behandlingen.
Bilder: Samuli Holopainen (vänster), Samuli Holopainen (höger)

Den första juni sitter Micael Adler och hans dotter Emma i ett behandlingsrum i Åbo universitetscentralsjukhus. Adlers höger hand skakar inte längre.

Han har precis fått behandling av en speciell apparat som finns i Åbo, som kan behandla olika neurologiska rörelsesjukdomar som Parkinsons sjukdom, nervvärk eller essentiell tremor.

Det första Adler gör efter behandlingen är att rita ett streck på ett papper, utan att pennan skakar i handen.

– Det var en fruktansvärt bra upplevelse. Jag är så glad så det rinner tårar.

Patienten ser resultat direkt

Det som händer i apparaten på Åbo universitetscentralsjukhus är att 1024 högfrekventa ultraljudsstrålar bränner bort en del av den överaktiva hjärnkärnan som orsakar skakningarna.

– Det är precis som att ett förstoringsglas kan bränna ett papper med solstrålar. På samma sätt blir det här en ultraljudskniv i spetsen där alla strålar möts, säger Janek Frantzén, professor i neurokirurgi.

En person i vårdarkläder placerar en ram på en patients huvud.
Bildtext Janek Frantzén, professor i neurokirurgi, förbereder Micael Adler för behandligen. Före behandlingen måste man kontrollera att patienten kan få behandlingen. 95 procent av befolkningen i Norden är mottaglig för behandlingen.
Bild: Marie Söderman

I nuläget får man i Europa tillsvidare endast behandla den ena handen. I USA får man också behandla den andra handen då det gått 9 månader sedan den första behandlingen.

– Det här är en revolutionerande teknik med vilken man kan operera hjärnan utan att överhuvudtaget öppna skallen. Det är väldigt skonsamt för patienten och de får omedelbar hjälp, säger Frantzén.

En skallig person har en hjälm på sig.
Bildtext Behandlingen utförs med en slags hjälm som skruvas fast i skallen.
Bild: Marie Söderman

Före behandlingen måste patientens huvud rakas. Efter det placeras en sorts hjälm kring huvudet.

– Jag har alltid tyckt om mitt hår, sedan barnsben. Nu är jag tvungen att bli skallig. Men det är det värt för att få det här fixat, säger Micael Adler.

Själva ingreppet tar några timmar och då ska patienten ligga helt stilla. Innan Adler kom till sjukhuset har han sett en film om hur behandlingen går till. Han erkänner att han är lite rädd.

– Men vad ska man göra? Jag är ju tvungen att få bort det här. För det är olidligt att ha det så här.

En behandling kostar 20 000 euro

Apparaten i Åbo universitetscentralsjukhus är en av de få som finns i Norden. Adler blev den första utländska person som fick behandling i Åbo. Motsvarande ingrepp finns än så länge inte i Sverige.

En behandling kostar kring 20 000 euro. Det var inte svårt att få remiss av läkaren i Sverige för att få behandlingen, men det var knepigare att få Försäkringskassan att ersätta kostnaderna.

En man och en kvinna sitter på en parkbänk. Kvinnan tittar på mannen och ler.
Bildtext Micael Adler har fått mycket stöd av sin dotter Emma Adler, och frun hemma i Sverige. Bilden är tagen före behandlingen.
Bild: Marie Söderman

Adlers fru Nadja kämpade med att få ersättningen beviljad. Det var också hon som tog reda på att behandlingen överhuvudtaget finns.

– Det är en väldigt bra fru jag har. Hon var envis och körde på. Men det är tråkigt att allting ska behöva vara så krångligt.

Adler ska stå för resekostnaderna för att komma till Åbo men han hoppas att han får ersättning också för det. Han tycker att det är synd att behandlingen inte finns i Sverige för tillfället.

– Jag känner väldigt många som har de här symtomen. Jag hoppas den här maskinen kommer till Sverige, så att alla får hjälp.

Diskussion om artikeln