Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jokerit skyndar långsamt – siktar på ligacomeback till hösten 2025: ”Målet är att det ska vara ytterst svårt att neka oss en plats i ligan”

Uppdaterad 01.06.2023 19:48.
Jokerits styrelseordförande Mikko Saarni i närbild.
Bildtext Mikko Saarni är Jokerits nya ledargestalt.
Bild: Lehtikuva

Ledningen för Jokerit hade inga problem att smälta ishockeyligans beslut att inte öppna serien för nya klubbar på två år. Klubbens styrelseordförande Mikko Saarni anser snarare att jakten på en ligaplats är mer realistisk nu.

Jokerit väcker fortfarande stort intresse trots att klubben saknat ett representationslag i över ett år. Mediauppbådet var enormt då Jokerits ledning presenterade sina planer för framtiden.

Den operativa ledningen har förnyats helt och hållet. De tidigare ledargestalterna har fasats ut och Jokerit leds nu av ett konsortium som inte hade några fingrar med i spelet under de ökända KHL-åren.

Jokerits ansikte utåt är nu styrelseordförande Mikko Saarni, som också är den största delägaren. Han betonade ett par gånger under dagens presskonferens att Jokerit kommer att resa sig ur askan likt fågel Fenix.

– Det har varit ett intressant halvår. Viktigast var att vi fick Mestis-licens – nu kan vi blicka framåt och uppåt. Vi har ett fantastiskt varumärke som lämnades vind för våg.

Målet för den kommande säsongen är att placera sig bland de tre bästa i Mestis och bygga upp en trovärdig organisation. Det stora målet, att återvända till ligan, hägrar först om två år.

– Det är ett mål som vi inte tummar på. Vi fattar inte beslutet men då ska vi vara ligadugliga både ur ett idrottsligt och ekonomiskt perspektiv. Det är det vi kan påverka. Vi ska se till att det kommer att vara ytterst svårt att neka oss en plats i ligan.

Var ska Jokerit spela i framtiden?

Ett akut problem för Jokerit är att laget saknar en hemmahall. Helsingforsarenan har stått öde sen Rysslands anfallskrig mot Ukraina. EU och USA har infört ekonomiska sanktioner mot hallens ryska ägare.

Under nästa säsong kommer Jokerits hemmamatcher att spelas dels i Kervo och dels i Helsingfors ishall. Men lösningen är inte hållbar på sikt.

– Vi tror att arenafrågan kommer att lösa sig. Vi kan förstås inte säga när den gör det. Men känslan är att det sker snarare förr än senare. Vi är medvetna om att den här frågan måste vara löst för att vi ska kunna bli aktuella för ligan, säger Saarni till Yle Sporten.

När du säger arenan så hänvisar du till hallen i Böle?

– Jo.

Helsingforsarenan i Böle.
Bild: All Over Press

Jokerit-boomen på 90-talet en förebild

Jokerits historia är kantad av djupa vågdalar men också framgångar. Klubben var illa ute i slutet av 1980-talet då man föll till dåvarande division ett samtidigt som de ekonomiska problemen hopade sig.

De tunga åren var samtidigt startskottet för Jokerits marsch tillbaka till ligaeliten. Det ungdomliga laget med flera egna juniorer som Teemu Selänne, Keijo Säilynoja och Waltteri Immonen gjorde succé och lyfte laget tillbaka in i finrummet.

Det skapade en boom kring Jokerit och den nuvarande ledningen är övertygad om att man står inför något snarlikt nu.

– Vi ser att det redan håller på att ske. Vi kan upprepa det som skedde i slutet av 80- och början av 90-talet. Förhoppningsvis ser vi de första tecknen redan i vinter, säger Saarni.

Jokerits huvudtränare Tero Määttä ser butter ut.
Bildtext Den förre ligaspelaren Tero Määttä är Jokerits huvudtränare.
Bild: Lehtikuva

Större satsningar att vänta om ett år

I Jokerits ledning finns nu flera av klubbens nuvarande eller före detta stjärnspelare. Ossi Väänänen, Esa Lindell och Teuvo Teräväinen hör till ägarna medan Antti-Jussi Niemi är vd.

– Då jag fick frågan så utgick jag från mina känslor. Jokerit står mig nära hjärtat. Om jag inte skulle ha hoppat på den här chansen skulle jag ha ångrat mig resten av mitt liv, säger Niemi.

Jokerits vd Antti-Jussi Niemi
Bildtext Jokerits vd Antti-Jussi Niemi spelade elva säsonger i klubbens representationslag.
Bild: Lehtikuva

Under dagens presskonferens presenterades också Jokerits spelartrupp till nästa Mestis-säsong. Inget av namnen i den oerfarna truppen kan klassas som en profilspelare. Men likt ett mantra upprepar Mikko Saarni att siktet ligger längre fram i tiden.

– Vi är övertygade om att vi har många kommande ligaspelare i vår nuvarande trupp. Men vi spelar också säsong 2024/25 i Mestis. Under det året kan vi ta ett kliv framåt på den idrottsliga utvecklingskurvan, säger han och fortsätter:

– Det betyder att spelarbudgeten måste vara på en annan nivå än under den kommande säsongen. Idrottsligt är den här tidtabellen lättare att hantera än att jaga en ligaplats till nästa säsong.

Ligaklubbarnas spelarbudgetar var under den gångna säsongen mellan två och tre miljoner euro. Jokerits dito är under en halv miljon nästa säsong.

Diskussion om artikeln