Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gymnastikförbund förbjuder tränare att kommentera gymnasters kroppar

Uppdaterad 01.06.2023 22:49.
En gymnast med en boll på axeln.
Bildtext Gymnastikförbundet kommer ut med nya anvisningar. Tidigare i år delade förbundet ut disciplinära straffåtgärder mot tränare.
Bild: John Palmén / Yle

Finlands gymnastikförbund ser över sina anvisningar och poängterar att gymnaster inte ska behöva vara rädda för osakliga eller överdrivna kommentarer om sin kropp.

Finlands gymnastikförbund kommer att förbjuda tränare och instruktörer att kommentera gymnasternas kroppar. Förbundet meddelar att de anvisningar som ges till instruktörer kommer att förnyas.

Anvisningarna uppmanar till ”kroppsfrid” och förbjuder instruktörer att kommentera gymnasternas kroppar. De tar också upp hur de får tala om gymnasters matvanor.

”Man måste kunna tala om mat, men utomstående får inte kommentera andras matvanor eller ätande”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Anvisningarna kommer att vara konkreta. De kommer till exempel också med råd om hur man hjälper gymnaster att stretcha, och det poängteras att stretchövningar inte får göra ont.

Inga fler veckovisa viktmätningar

Gymnastikförbundet har formulerat de nya reglerna för att göra det klarare när handledningen blir för hårdhänt och övergår i psykiskt våld. I slutet av förra året meddelade förbundet om disciplinära åtgärder mot personer som anses ha brutit mot etiska regler.

Den tidigare landslagstränaren i rytmisk gymnastik, Laura Ahonen, fick ett disciplinärt straff för att ha agerat osakligt mot unga idrottare. Hon ska bland annat ha utfört veckovisa viktmätningar som orsakat ätstörningar. Exakt hurdant straff det är frågan om är inte offentlig information, men det kan handla om en tillsägelse eller en varning.

Ärendet behandlas just nu i Idrottens rättsskyddsnämnd.

Förbundet har också bildat en arbetsgrupp som ska förändra idrottskulturen inom rytmisk gymnastik. Arbetet fokuserar bland annat på att idrottsförbundens verksamhet främst ska handla om att ”gymnaster får förverkliga sig själva”, i synnerhet om de är barn.

Källa: STT