Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Från Prakticum rakt till Aalto-universitetet – Stig Hansen lyckades erövra en eftersökt studieplats

Stig Hansen utanför Prakticum.
Bildtext Stig Hansen lämnar nu Prakticum efter fyra års studier.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Som en av över 780 sökande har Stig Hansen från Sibbo lyckats med det svåra att erövra en studieplats på Aalto-universitetet. Det gjorde han med studier vid Prakticum i Borgå som bas.

Han är ännu förvånad och mycket glad över beskedet om studieplatsen på Aalto.

– Jag har inte riktig ännu smält nyheten, som kom i förrgår. Jag är ännu helt extatisk och jag tror att det kommer att kännas så tills jag sätter foten i Otnäs. Går in genom dörren där, säger Stig Hansen.

Det var i december som han beslöt att söka in till universitetet.

– Det har nog varit min dröm och i fjol bestämde jag mig för att söka vidare till linjen Bachelor of Design.

Stig Hansen.
Bildtext ”Jag har lärt mig mycket om mig själv under de senaste tre åren här vid Prakticum”, säger Stig Hansen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Samtidigt som Stig Hansen studerade på Prakticum till utövare av visuell framställning gällde det för honom att jobba med inträdesproven till Aalto.

– Det var mycket ansträngande. Inträdesprovet med olika uppgifter skedde i tre faser. Samtidigt måste jag bli färdig med studierna här, säger han.

Vad var svårast?

– Det svåraste var att samtidigt tänka på vad de vill och vad jag behöver göra för att komma in. Men samtidigt också fokusera på att visa upp mig själv och vad jag står för. Jag tror att jag sist och slutligen lyckades med det.

Vem är du då?

– Jag har lärt mig mycket om mig själv under de tre senaste åren här vid Prakticum. Jag tror att jag är en ganska lugn människa. Jag tycker om att vara mycket i naturen och få inspiration från naturen.

– Det var det jag gjorde just i inträdesproven. Jag frågade mig vad jag ville göra. Vad är mina värden? Vad står jag för? Och sen gjorde jag uppgifterna enligt det, säger Stig Hansen.

Var tror du att du finns om sex–sju år?

– En jättesvår fråga att svara på för jag tror att jag vill hålla alla dörrar öppna för mig. Det är en grej jag har lärt mig som studerande på Prakticum. Jag tror att det är det som är styrkan med Aalto-utbildningen. Att den är mycket bred och att jag där kan prova på alla möjliga inriktningar. Aalto är mycket framtidsorienterat.

Stig Hansen
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Stig Hansen har mycket att fira - Prakticumstudierna fortsätter på Aalto-universitetet

8:28

Diskussion om artikeln