Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Idrottsgymnasiet passade Lucas Finskas perfekt: ”Jag har fått vänner för livet”

Personporträtt på ung man, han har studentmössa på huvudet, bär ljus jacka och ler. I bakgrunden bokhyllor i biblioteksmiljö.
Bildtext Visst räknas studieprestationerna, mest för att de kan öppna en dörr till följande steg i utbildningen. Men det viktigaste för nyblivna studenten Lucas Finskas har varit alla upplevelser och de nya vänner som gymnasietiden gett.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Att kombinera studier med idrott, bo på internat och bygga starka vänskapsband visade sig vara det perfekta valet för Lucas Finskas från Korsholm. Finskas är en av dem som idag dimitteras till student från Vörå samgymnasium.

Lucas Finskas, 20, har alltid gillat idrott. Att det skulle bli gymnasiestudier efter grundskolan kändes som ett självklart val. Finskas kommer från Böle i Korsholm och Korsholms gymnasium skulle ha varit ett bra val, säger han.

Men valet föll på Vörå samgymnasium, ett av landets femton idrottsgymnasier. Och det är han idag otroligt glad över.

– Jag är nöjd att jag valde Vörå, det var ett perfekt val för mig att få kombinera intresse med skola, säger Finskas.

Finskas valde längdskidåkning som sin gren. Idrottsgymnasium innebär ledda träningar morgon och eftermiddag. Det är inte endast de normala allmänbildande kurserna utan även idrotten som ger studiepoäng.

Jag kanske aldrig har varit den som har mest motivation, men det hjälper att ha vänner omkring en som pushar

Finskas säger att han uppskattar den utbildning han fått. Han upplever att gymnasieutbildningen är allmänbildande och ger god grund för fortsatta studier. Samtidigt har han utvecklats som idrottare.

– Jag kanske aldrig har varit den som har mest motivation, men det hjälper att ha vänner omkring en som pushar, säger Finskas med ett leende.

Träningen gav rutin och disciplin som han uppskattade. Skidåkarna åkte också på flera lägerresor, bland annat till Lappland och till Norge. Också det här har Finskas tyckt om.

Drog ner på takten, blev student på fyra år

Lucas Finskas valde att fördela studierna på fyra år istället för de normala tre. Också det var rätt val för honom, säger han.

– Gymnasiet är nog ganska fullspäckat med kurser och vill man faktiskt lära sig innehållet i kurserna så är det krävande. Vissa tar nog stress över det, men det behövde jag inte göra lika mycket eftersom jag kunde dra ner på studietakten.

Över 25 000 personer tar studenten i Finland den här våren. Lucas Finskas är stolt och glad över att vara en av dem, och ser fram emot lördagens dimission och firandet hemma med sin familj i Korsholm.

– Jag har ju jobbat i fyra år för examen, så nu känns det jättebra.

Vad är du mest nöjd med?

– Jag är nöjd med mina resultat i skrivningarna. Men det är inte det jag allra mest tar med mig, för det är så mycket annat man har lärt sig och upplevt.

Vänner för livet

Finskas valde att också engagera sig som kassör i studerandekåren. Det gav erfarenhet av att driva föreningsverksamhet. Under vardagarna bodde han på gymnasiets internat.

– Jag har haft kompisar omkring mig nästan hela tiden. Vi har ätit tillsammans, man har haft vänner att studera med, beskriver han.

Personporträtt på ung man med studentmössa på huvudet, i bakgrunden bokhyllor och biblioteksmiljö.
Bildtext Lucas ser fram emot att fira sin studentexamen med både famllj och vänner.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Finskas är troende och tron betyder mycket för honom. Det gör även vännerna. På ett idrottsgymnasium går så stor del av tiden åt till träning att det i praktiken saknas tid att ordna fritidsprogram som inte är idrott. Sådant program vore viktigt för att bygga gemenskap, säger han.

Ändå upplever han att gymnasietiden mer än något annat har gett honom vänner.

– Jag tror att jag fått vänner för livet. Nu är studierna över men vänskapen tar man med sig för livet och det är ovärderligt.

Vill lära sig finska

Redan före de sista skrivningarna visste Finskas att han hade poäng nog för att bli student. Men såklart kändes det ändå fint att få svart på vitt att han tagit studenten.

Ett gott resultat öppnar ju framför allt dörrar vidare i livet. Finskas har blivit antagen till Hanken, eller Svenska Handelshögskolan, i Vasa.

– Jag sökte bara till en utbildning, så det var skönt att komma in. Nu vet jag att jag har en studieplats vid en bra skola som jag kan tacka ja till.

Jag sökte bara till en utbildning, så det var skönt att komma in

Finskas har lovat sig själv att fatta ett beslut och tacka ja eller nej till studieplatsen innan han tar steget in i det militära. Han ska göra sin värnplikt vid Kajanalands brigad. Valet är medvetet.

– Jag tänkte försöka slå två flugor med en smäll och lära mig finska på samma gång.

Finskas överväger som bäst om han ska sikta på ett halvt eller ett helt års tjänstgöring. Finskan blir säkert starkare om han stannar ett helt år och kanske en längre utbildning skulle vara till nytta i framtiden, funderar han.

– Just nu känns det i alla fall som om jag kommer att tacka ja till studieplatsen. Så det ser ganska utstakat ut just nu. Men allt kan ännu hända!