Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antony Blinken har anlänt till Finland – polisen varnar för störningar i trafiken

Uppdaterad 01.06.2023 21:45.
Antony Blinken går ut ur ett flygplan.
Bildtext Antony Blinken anlände till Helsingfors-Vanda flygplats på torsdagskvällen.
Bild: Lehtikuva

USA:s utrikesminister Antony Blinken träffar Finlands statsledning i Helsingfors under fredagen och ska hålla ett tal om säkerhetsläget i Europa.

Blinken anlände till Helsingfors-Vanda flygplats på torsdagskvällen kring klockan halv nio. Det är hans första besök i Finland.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) agerar värd för besöket och ska träffa Blinken på fredagen. Blinken ska också träffa statsminister Sanna Marin (SDP).

Blinken ska hålla ett tal i Helsingfors stadshus på fredagen. Det är ännu oklart exakt vad talet ska handla om, men det väntas att Blinken tar upp säkerhetsläget i Europa och Finlands samt Sveriges medlemskap i Nato.

Turkiet har varit motvilligt när det gäller att ratificera Sveriges ansökan om ett Natomedlemskap, med hänvisning till terrorlagstiftning. En planaffär tros ändå kunna få landets ledning på andra tankar.

Turkiet vill kunna köpa amerikanska F-16-plan, men en majoritet av USA:s senatorer anser att en affär kan bli aktuell först när Turkiet ratificerat Sveriges Natomedlemskap.

Störningar i Helsingfors trafik

Blinkens besök väntas orsaka störningar i trafiken i Helsingfors centrum under fredagen, meddelar polisen. Båttrafik och luftfart kommer också att begränsas i stadens centrum under veckoslutet.

Antony Blinken har under veckan rest runt i Norden och besökt Oslo i Norge samt Luleå i Sverige.

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Sveriges statsminister Ulf Kritersson på pressträff i Luleå 30.5.2023.

Blinken i Sverige: ”Tiden är inne för Sverige att släppas in i Nato”

Hoppet om medlemskap före toppmötet i Vilnius i juli lever.