Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Knight utsedd till årets damspelare – Hiirikoski fyra i omröstningen

Amerikanska forwarden Hilary Knight har blivit vald till årets bästa spelare i damernas ishockey. Priset delades ut för första gången.

Knight fick över 40 procent av rösterna, som gavs av internationell press och representanter för det internationella ishockeyförbundet IIHF.

Jenni Hiirikoski, back och kapten i det finländska landslaget, kom in på fjärde plats i omröstningen. Hiirikoski fick dryga 11 procent av rösterna.

Sport

Mestisklubbarna vill ha omedelbar seriereform

Mestisklubbarna kräver snabba reformer och brett samarbete om det framtida seriesystemet i herrishockey.

Klubbarna uttrycker en oro om den inhemska ishockeyns framtid, berättar STT.

– I nuläget mår grenen inte bra och ligalagens intressen har gått om spelarnas, anhängarnas och alla övriga klubbars välmående. Situationen är ohållbar och kräver omedelbara åtgärder, skriver man.

Framtida seriesystem har debatterats flitigt i sedan ligan i oktober beslöt om att återinföra kval med mestislagen. Kvalet slopades år 2000 och återinfördes senare för åren 2009–2013.

Bland annat höga pris på kommande ligalicenser har senare gjort att beslutet väckt kritik och misstankar om eventuella lagbrott.

Mestisklubbarna förutsätter nu att förnyandet sker i samarbete mellan ligan, ishockeyförbundet, Mestisklubbarna och spelarföreningen.

– Parterna bör tillsammans försäkra att konkurrenslagen följs samt att övriga oklarheter i kontraktet mellan ligan och förbundet utreds, inklusive de ekonomiska frågorna.

Granlund klar för FC Inter, Kanté går från EIF till Ilves

Albin Granlund byter klubb i fotbollsligan för herrar. Åboklubben FC Inter berättar på sin webbplats att backen Granlund flyttar från IFK Mariehamn med ett kontrakt på ett år.

Under de senaste en och en halv säsongerna har han spelat för IFK Mariehamn. 34-åriga Granlund har gjort 21 matcher för Finlands landslag.

Nykomlingen Ekenäs IF tappar däremot Abdoulaye Kanté till Tammerforsklubben Ilves.

Kanté stod för nio mål och fyra målgivande passningar för EIF under säsongen som resulterade i avancemang till ligan.

Ilves berättar på sin webbplats att kontraktet med den 23-åriga mittfältaren är för två säsonger framöver.

Kanté har både franskt och maliskt medborgarskap.

Första världscupsegern för Jeanmonnot

Prickfritt skytte gav Frankrikes Lou Jeanmonnot karriärens första individuella deltävlingsseger i världscupen i skidskytte.

Jeanmonnot vann den 7,5 kilometer långa sprinttävlingen i svenska Östersund med drygt 8 sekunder till Noges Karoline Knotten. Juni Arnekleiv tog tredje plats.

Jeanmonnet har tidigare varit med om att vinna fyra deltävlingar i världscupen: två i damstafetten och två i mixedstafetten. Hon vann den lägre rangordnande internationella turnén Ibu-cupen säsongen 2021/22.

Sveriges Hanna Öberg var bland de snabbaste i spåret, Jeanmonnot förlorade med 32 sekunder. Öberg däremot slutade på 14:e plats i tävlingen efter två straffrundor.

Suvi Minkkinen slutade på en 40:e plats i tävlingen och knep en världscuppoäng. Erika Jänkä platsade inte bland de 60 främsta och Noora-Kaisa Keränen inte bland de 80 främsta i tävlingen.