Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vänsterextrem 28-åring organiserade attacker mot nynazister – fängelsedom väcker ilska i Tyskland

Uppdaterad 02.06.2023 08:32.
Poliser övervakar en demonstration där folk bär banderoller.
Bildtext Domen ledde till protester, bland annat i Tysklands huvudstad Berlin. En större demonstration ska ordnas i staden Leipzig.
Bild: snapshot-photography/F Boillot/Shutterstock/All Over Press

En 28-årig kvinna har dömts till fängelse i tyska Dresden för att ha organiserat attacker mot nynazister. Domstolsbeslutet har lett till demonstrationer, bland annat i huvudstaden Berlin.

Den uppmärksammade kvinnan, som kallas ”Lina E.” av den tyska pressen, dömdes till ett fem år och tre månader långt fängelsestraff. Hon anses ha gjort sig skyldig till grova våldsbrott.

Domen har väckt sympati hos andra vänsteraktivister på olika håll i Tyskland. Stödprotester för Lina E. och de övriga anklagade ordnades i bland annat Leipzig, Hamburg och Berlin. På lördagen 3.6 ordnas en extra stor demonstration i Leipzig.

Fallet har också väckt diskussion om olika typer av våldsam extremism i Tyskland.

Slog till mot nazistbar

Lina E. är medlem av en grupp som domstolen bedömt vara brottslig och ha vänsterextrema förtecken. Hon ska tillsammans med tre andra personer ha attackerat nynazister vid sex olika tillfällen mellan åren 2018 och 2020.

Ett av offren var en man som själv också gripits för att ha grundat en högerextrem organisation. De fyra ska ha slagit till mot en bar, som också är ett välkänt tillhåll för nynazister, och där attackerat mannen med hammare och batong.

Mannen ska ha kommit undan och de attackerade honom en gång till vid hans bil några veckor senare. Andra misstänkta eller bekräftade nynazister ska ha brutit ben och skadats på andra sätt i attackerna.

Kampsport kan ha bidragit till fängelsestraffet

En annan medlem i samma vänsterextrema grupp vittnade om att de fyra anklagade tränat kampsport specifikt för att attackera högerextrema. Medlemmen ska ändå senare ha sagt att det främst var frågan om motion.

Det var ändå delvis träningen och planeringen bakom attackerna som gjorde att kvinnan dömdes till ett flerårigt fängelsestraff.

När domen skulle läsas upp möttes Lina E. av applåder när hon kom in i rättssalen, rapporterar tyska DW. Domaren var tvungen att utlysa en 15 minuter lång paus efter att ha börjat läsa upp domen, för att personalen skulle kunna visa ut åskådare som var högljudda och ropade slagord till stöd för kvinnan.

Lina E. har vid det här laget suttit över två och ett halvt år i fängelse sedan hon greps. Domstolen i Dresden släppte henne på fri fot efter att domen föll, eftersom hon ännu har rätt att överklaga domen.

De tre andra personerna dömdes till kortare fängelsestraff på mellan två och tre år.

Källor: DW, AP, Ekot