Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medieforskare: ”Förstår Bonnier News rollen som de finlandssvenska tidningshusen har?”

Uppdaterad 02.06.2023 11:08.
Kvinna med långt ljust hår mot blå bakgrund.
Bildtext Medieforskare Jenny Stenberg-Sirén ser både positiva aspekter och orosmoment med att Bonnier blir majoritetsägare bakom Svenskfinlands största dagstidning.
Bild: Ida Rislakki/Yle

Förändras det finlandssvenska mediefältet när svenska Bonnier backar upp HBL? Knappast händer något inom en snar framtid, men frågan är vad som händer på lång sikt, säger medieforskare.

För de allra flesta kom onsdagens avtal mellan svenska Bonnier News och KSF Media – som nu byter namn till HBL Media - som en blixt från klar himmel. Men vad betyder affären i praktiken för det finlandssvenska medielandskapet, för journalistiken och framför allt läsarna?

– Bonnier News är en stark medieaktör med Dagens Nyheter som flaggskepp. Det som är bra är att det är en väldigt stark journalistisk aktör – de satsar på innehållet och journalistiken. Om man tänker på andra potentiella uppköpare är det här på det viset en väldigt god nyhet för journalistiken, säger medieforskaren och universitetslektorn Jenny Stenberg-Sirén.

Hufvudstadsbladet får mera muskler med Bonnier bakom sig och det bådar gott för det finlandssvenska mediefältet, säger hon.

– Det man kan fundera på är var gränsen går för hur mycket innehåll man kan ta in från Sverige utan att Hufvudstadsbladets profil inte ändras och fortfarande känns som en viktig finlandssvensk tidning, säger Stenberg-Sirén.

"De finlandssvenska tidningarna är mer än bara tidningar" – medieforskaren hoppas att Bonnier News inte glömmer Svenskfinland

5:34
Hör intervjun med Jenny Stenberg-Sirén i sin helhet här.

Varför vill stora Bonnier ha lilla KSF?

Fast antalet digitala prenumerationer av Hufvudstadsbladet har ökat under de senaste åren har bolaget som helhet gått på förlust under en längre tid.

Konstsamfundet har understött KSF Media med mellan 2,5–3,5 miljoner euro årligen, och kommer att göra det också i fortsättningen – trots insatserna från Bonnier News.

Den stora frågan kring hela affären är alltså varför den stora Bonnierkoncernen vill bli majoritetsägare i det lilla finlandssvenska, ideologiskt viktiga men ändå sjunkande, skeppet.

Bonnier kan vända Hufvudstadsbladet till att gå på vinst trodde chefredaktören för Dagens Nyheter, Peter Wolodarski, i onsdags. Wolodarski blir också styrelseordförande i bolaget HBL Media.

– Bonnierkoncernen är inte en finlandssvensk fond som ska värna om svenskan i Finland, utan de vill göra vinst. På det stora hela är det kanske ett första steg in på den finländska mediemarknaden, men vi får se, säger Jenny Stenberg-Sirén.

Lokaljournalistiken ska finnas – åtminstone än

Hela det finlandssvenska mediefältet påverkas inte av uppköpet, tror Stenberg-Sirén.

– Eftersom vi har ett regionalt ganska uppsplittrat mediefält, med HSS Media i Österbotten och Åbo Underrättelser i Åbotrakten, och det som hittills hette KSF Media i södra Finland, så tror jag inte att det här behöver ha så stor betydelse för de övriga mediehusen eller för Svenska Yles del, säger hon.

På onsdagens presskonferens framkom det flera gånger att lokaltidningarna anses vara viktiga för verksamheten.

– Det är klart att de lokala tidningarna säkert är mer oroliga än Hufvudstadsbladet är. Allra mest orolig är kanske barntidningen HBL junior. Knappast händer något på kort sikt, men frågan är vad som händer på lång sikt, säger Stenberg-Sirén.

HBL kan flexa musklerna med Bonnier i hörnet

Styrkan med de sammanslagna mediehusen har lyfts fram som ett stort plus, då Bonnier bidrar med resurser som inte tidigare har funnits i lilla Svenskfinland. Speciellt utrikesbevakningen kan berikas, tror Jenny Stenberg-Sirén.

Fast KSF Media och Dagens Nyheter till exempel hittills har använt sig av samma nyhetsbyrå, TT, betyder det inte automatiskt att alla utrikesnyheter från Sverige är relevant läsning för finlandssvenskar.

Det är i perspektivet på nyheter som Jenny Stenberg-Sirén ser potentiella framtida skavsår.

– Förstår Bonnier News rollen som de finlandssvenska tidningshusen - inklusive Hufvudstadsbladet, Västra Nyland och Östnyland - har för svenskan i Finland och för finlandssvenskarna? säger Stenberg-Sirén.

Finlandssvenska dagstidningar betjänar mer än bara ett varierande medieutbud, menar hon.

– De är inte bara medier utan en politisk, ideologisk och kulturell aktör som är jätteviktig för svenskan i Finland, och den här djupa förståelsen har man sällan ifall man inte tillhör en minoritet. Det kan bli ett orosmoment i framtiden om ekonomin inte går så bra som man inom Bonnierkoncernen önskar sig, säger Jenny Stenberg-Sirén.

Artikeln uppdaterades kl. 11.08 med ett avkortat citat om HBL junior.