Föreställningen Världens lyckligaste land nu på Arenan – ”Jag kände en större frihet än någonsin”, säger regissören Jakob Höglund

Jag ville ta chansen och göra något helt annorlunda, säger Jakob Höglund, regissören bakom föreställningen Världens lyckligaste land, som nu finns att se på Yle Arenan.
Allt började egentligen med att Jakob Höglund, till vardags konstnärlig ledare för Lilla Teatern i Helsingfors, fick i uppdrag av Kulturfonden att skapa ett scenkonstverk med mycket folk och många frilansare. I övrigt fick han fria händer.
Höglund ville utmana sig själv och göra ett helt annorlunda scenkonstverk så han bad dramaturgerna ta fram förslag på teman. Att Finland återigen utsetts till Världens lyckligaste land enligt FN:s lyckorapport var ett av förslagen och Höglund fastnade för temat direkt.
– Det var en briljant idé! Folk står ju som frågetecken kring nyheten om att vi år efter år utses till världens lyckligaste land och skämtar om det. Så jag tyckte det var spännande att göra en föreställning som undersöker fenomenet och samtidigt vill vi med föreställningen också fira att vi är världens lyckligaste land.
Arbetsgruppen gick vidare med att lista olika möjligheter att gestalta lycka och lyfta fram det som är säreget för vårt land, både i positiv och negativ bemärkelse.
Teamet bakom Världens lyckligaste land
– Den finska lyckan är så ambivalent. Både vår dysterhet och vår lycka bottnar i så olika saker. Vi tänkte både högt och lågt. Det blev till exempel tal om myggor i finsk sommar. Där gick jag bara på magkänsla och tänkte att ja, visst ska vi ha myggor med i föreställningen.
Tvärkonstnärligt grepp Höglunds varumärke
Föreställningen följer de fyra årstiderna och är en fysisk och visuell helhet där olika konstformer glider in i varandra. På scenen varvas bland annat teater, dans, musik, körsång och dockteater. Höglund beskriver föreställningen som en mix mellan en underhållande show och en performance.
Att arbeta tvärkonstnärligt har blivit Höglunds varumärke. Dockteatern har vi tidigare sett prov på i till exempel uppsättningen Kris och katastrof på Lilla Teatern i Helsingfors, men också i den uppmärksammade föreställningen av Kalevala på Åbo Svenska Teater år 2019.
– Jag tycker om när alla gör allt. I den här föreställningen blev vi på scenen representanter för det finländska folket och vi står alla där och undersöker och gestaltar lyckan tillsammans.
Enligt Höglund är det här ett uttryck för hans grundsyn på hur han gillar att berätta teater.
– Det är ett kollektivt berättande, en ensemble som tillsammans försöker förmedla ett budskap eller en berättelse till publiken. Att arbeta på det här sättet skapar också ett gemensamt engagemang, att vi berättar samma sak.
”Det blir inga kaffepauser”
En stor del av arbetsgruppen har Höglund jobbat med redan tidigare, vilket han säger nästan var en förutsättning för att få ihop föreställningen på så kort tid. Men det betyder också att de som medverkade var förberedda på Höglunds sätt att jobba.
– De som jobbar med mig vet att det inte blir mycket tid i kulisserna eller kaffepauser. Men samtidigt får ensemblen vara med och forma föreställningen och det skapar en kreativ stämning.
Responsen från de tre föreställningarna i Helsingfors, Åbo och Vasa under våren var idel positiva och föreställningen fick flera översvallande recensioner. Det som ändå gladde Höglund mest var när de som sett föreställning berättade att de fått nya insikter eller reflekterade vidare på ämnet lycka.
– Många sade att de gick hem och funderade vidare men också att de kände att de fick en större förståelse för tematiken och det tycker jag att jag själv också fick i och med det här projektet.
Under processen fick alla inblandade svara på vad lycka betyder för dem själva och då Jakob Höglund själv fick frågan svarade han att det är att skapa den här föreställningen.
– Jag kände faktiskt en stor lycka och tacksamhet. Jag får oftast göra de föreställningar jag verkligen vill göra och känner mig fri då jag gör teater på de scener där jag arbetar. Men i den här produktionen kände jag ändå en större frihet än någonsin.
Världens lyckligaste land ersatte Kulturfondens traditionella vårfester år 2023 och är samtidigt ett led i Kulturfondens satsning på konst och kultur under och efter pandemin.
Världens lyckligaste land sänds måndagen 19.6 kl. 19.55 i Yle Fem.